Nový Čas si privlastnil tému kolabujúcich predavačiek

Nový Čas si privlastnil tému kolabujúcich predavačiek Ilustr. foto: Facebook Nový Čas

Jedným z prejavov slušnosti v médiách je, že ak prinesie jedno médium exkluzívnu informáciu, ďalšie médiá, ktoré o tom píšu, odkážu na pôvodný zdroj a informáciu citujú. Na Slovensku sú stále médiá, ktoré to ignorujú.

 


Naposledy vzorový príklad, ako necitovať predviedla redakcia Nového Času.

 

Už 13. apríla upozornila redakcia Košice:dnes na nenormálne pracovné podmienky, ktoré musiaznášať predavačky v sieti Agro Milk. „Niektoré predavačky v sieti predajní Milk Agro v Košiciach od únavy odpadávali a museli ich ratovať záchranári. Práve od záchranárov sme sa dozvedeli o tomto pozoruhodnom probléme. Vyplynul z vyčerpanosti a nadčasov, za ktoré predavačky nedostali ani odmenu, ani náhradné voľno," píše Košice:dnes v článku s názvom Predavačky od únavy odpadávali. Redakcia v nasledujúcich dňoch priniesla sériu článkov s reportážami, výpoveďami predavačiek a ich príbuzných. Pod tlak sa vďaka článkom dostal aj Inšpektorát práce, ktoré sa začal prípadom viac zaoberať.

Tu sú články:

13. apríla Predavačky od únavy odpadávali

18. apríla Šikanované predavačky spustili lavínu
16. apríla Predajne Milk Agro oblepili srdiečkami
19. apríla Ďalší kolps v práci
21. apríla Inšpektorát: V Milk Agro sú problémy s nadčasmi

Sériu článkov na túto tému, kde pracovníčky hovoria o takmer otrokárskom zdieraní, vzbudila pozornosť čitateľov aj médií.

Takmer dva týždne od prvého článku na Košice:dnes vyšiel v Novom Čase článok s titulkom: Predavačky košických potravín kolabujú od vyčerpania: Desivé praktiky obchodu odhalené! Žiadna zmienka o tom, že tému otvoril denník Košice:dnes. V článku nezdrojuju nikoho, resp. pri jednom citáte svoj sesterský web aktuality.sk, teda nie pôvodný zdroj, ktorý na prípad upozornil.

„Volal som redaktorovi Nového Času v Košiciach, prečo neuvádza zdroj, keď vie, že to je naša téma. Nasledovala rozpačitá odpoveď smerujúca k editovaniu v Bratislave," povedal pre Omédiách.com šéfredaktor Košice:dnes Dušan Karolyi.
Prečo redakcia neuviedla pôvodný zdroj som sa pýtala šéfredaktorky Nového Času aj vydavateľstva Ringier Axel Springer SR. Vydavateľstvo ani šéfredaktorka neodpovedali.

„Považujem to za nekorektné. Sú situácie, pri ktorých je diskutabilné, kto je prvotný zdroj a či ho vôbec uvádzať. Táto však bola učebnicová," povedal Karolyi.
Podobných prípadov je v Novom Čase ale aj v iných médiách - napríklad v Plus jeden deň či Plus 7 dní - neúrekom.

Téme sa venovala aj RTVS v relácii K Veci, kde korektne citovala pôvodný zdroj a dokonca požiadala redaktora Košice:dnes, aby sa v živom vstupe k prípadu vyjadril. Podobne nemala problém s citáciou ani Markíza a ďalšie médiá.