TA3 s Ficom postúpila na vyšší level provládnej diskusie

TA3 s Ficom postúpila na vyšší level provládnej diskusie Reprofoto TA3


Diskusná relácia V politike s Norom Dolinským patrí medzi tie mierumilovnejšie. Politickí oponenti chodia k moderátorovi často ako na spoveď - pekne po jednom, aby sa náhodou nestretli. Stáva sa aj to, že hoci je v štúdiu voľných stoličiek dosť, hostia sedia roztrúsení v iných miestnostiach, či po chodbách budovy televízie.

 

 

Premiér Robert Fico býva takmer vždy v TA3 sám, samozrejme v štúdiu. No dnes (v nedeľu) priniesla TA3 nový model politickej diskusie – v štúdiu o téme prevzatia kontroly štátom vo vodnej elektrárni v Gabčíkove diskutoval Fico so svojim straníckym kolegom a členom vlády Petrom Žigom. Obaja boli minulý týždeň bok po boku hlavnými obhájcami aj aktérmi preberenia elektrárne.

„Štát prebral kontrolu nad vodnou elektrárňou Gabčíkovo, aké sú pozitíva a možné riziká tohto kroku, budem sa rozprávať v prvej časti relácie," povedal na začiatku relácie Dolinský. V štúdiu, ale ani v inej miestnosti TA3 v tom čase k tejto téme nebol prichystaný nikto z opozície, ale ani z odborných kritikov kroku vlády. Telemostom sa k tejto téme spojila TA3 so súčasným riaditeľom Vodohospodárskeho podniku Ladislavom Lazárom, bývalým poslancom Smeru, a s Júliusom Binderom, ktorý má k dielu ako spoluautor nostalgický vzťah. Prínosnejší by bol však názor Slovenských elektrární alebo talianskeho Enelu, ktorý ich ovláda.

Reprofoto TA3

Relácia V politike bola túto nedeľu pomerne dlhá – trvala 3 a pol hodiny. Po hodine o Gabčíkove nasledovala druhá časť relácie na úplne inú tému „Cesta samostatnej SR," pri ktorej už privítal Dolinský iných hostí: Ľuboša Blahu (SMER-SD), Petra Belinského (KDH), Juraja Miškova (SKOK) a nechýbal ako tradične Andrej Danko (SNS). Medzičasom však už na Facebooku pribúdali reakcie a kritické komentáre na nevyváženosť relácie s Ficom. Tesne pred koncom druhej časti relácie, dve a pol hodiny po skončení debaty o Gabčíkove a odchode Fica so Žigom zo štúdia, sa moderátor hostí narýchlo spýtal na ich názor ku Gabčíkovu.

Odporúčame aj: V TA3 Fica hrýzkajú slabúčko

Podľa zákona politická diskusná relácia má byť objektívna a nestranná. Cesta, ktorú dnes k formálnej vyváženosti zvolila TA3, bola veľmi kľukatá. Prečo k Ficovi, alebo Žigovi neposadila TA3 napríklad Miškova, ktorý cez týždeň patril medzi hlavných kritikov postupu vlády pri Gabčíkove, vie len TA3.

„Dramaturgia relácie V politike umožňuje všetkým pozvaným hosťom vyjadriť sa nielen k hlavnej téme bloku, do ktorého dostali pozvanie, ale aj k iným aktuálnym udalostiam. Inak tomu nebolo ani v dnešnej relácii, kde k téme Vodnej elektrárne Gabčíkovo dostali priestor vyjadriť sa všetci pozvaní hostia. V minulosti TA3 odvysielala celé relácie V politike, v ktorých sa vyjadrovali výlučne zástupcovia opozície, vrátane predsedu SaS Richarda Sulíka, bez účasti akéhokoľvek zástupcu vládnej strany," reagovala v stanovisku pre Omédiách.com televízia TA3.