Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť

Economia zriadila radu, ktorá má dozerať na redakčnú nezávislosť Foto: Economia

 Vydavatelství Economia zřídilo Radu pro redakční nezávislost. Tento orgán má hájit svobodnou žurnalistiku a čtenářům a veřejnosti zaručovat, že redaktoři Economie svoji práci vykonávají bez jakéhokoliv nevhodného vlivu i zásahů vlastníka společnosti.

 

Vydavatelství to dnes uvedlo v tiskové zprávě. Kromě veřejnoprávních médií podobnou radu jiný mediální dům nemá. Ustanovení rady inicioval vlastník Economie Zdeněk Bakala.

Mediální dům Economia vydává deník Hospodářské noviny, týdeníky Ekonom a Respekt a několik odborných titulů. Na začátku letošního roku Bakala odstoupil z orgánů společnosti. Ustanovením rady chce podle tiskové zprávy vytvořit nový model vlastnictví médií, který má přispět ke svobodné a profesionální žurnalistice.

"V době, kdy je důvěryhodnost médií v nebývalé míře ohrožována, musí Economia svým čtenářům zaručit, že se mohou s jistotou spoléhat na informace, které v jejich titulech dostávají. Je to nezbytné jak z etického, tak z obchodního hlediska," uvedl Bakala.

Bakala, který v minulosti ovládal těžební firmu OKD, je v poslední době terčem kritiky některých politiků. Výrazně a opakovaně proti němu vystupuje prezident Miloš Zeman, Bakalu i média z vydavatelství Economia kritizuje také premiér Andrej Babiš (ANO).

Cílem rady je chránit redakční nezávislost všech tištěných i digitálních titulů Economie a garantovat přitom, že jejich obsah nepodléhá zásahům ze strany vlastníka. V rámci své činnosti bude také usilovat o zlepšení českého mediálního prostředí i o rozvoj novinářské kultury ve střední a východní Evropě, uvedla společnost.

Předsedou rady je britský spisovatel a dlouholetý novinář Misha Glenny. Dalšími členy jsou německá novinářka Alice Bota, polský novinář a bohemista Aleksander Kaczorowski a mediální odborník Václav Štětka.

Rada bude přijímat a prověřovat podněty od kohokoliv, kdo bude mít opodstatněné podezření, že obsah některého z titulů Economie byl ovlivněn k podpoře zájmů vlastníka. Rada bude ve svém rozhodování a postojích zcela nezávislá, její stanoviska nebudou odrážet oficiální názor Economie ani jejího vlastníka.

Velká vydavatelství v Česku ovládají silné soukromé skupiny. Mafra spadá pod svěřenské fondy premiéra Babiše, Czech News Center většinově patří Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi a Vltavu Labe Media ovládá Penta Investments.