Aj české televízie chystajú špeciálne vysielanie k voľbám prezidenta USA

Aj české televízie chystajú špeciálne vysielanie k voľbám prezidenta USA Reprofoto CNN Prima News

Televize i rozhlas chystají speciální vysílání k americkým prezidentským volbám. Česká televize bude mít od úterního večera třináctihodinový speciál. CNN Prima News bude mít v USA pět reportérů.

Česká televize slibuje na ČT24 od úterních 23:00 hodin speciální vysílání z New Yorku a z Prahy. Z Manhattanu se přihlásí moderátor Martin Řezníček a z pražských Kavčích hor diváky provedou vysíláním Michal Kubal a Tomáš Drahoňovský. Před Bílým domem bude s živými vstupy do vysílání přispívat zahraniční zpravodaj David Miřejovský.

Nebudou chybět ani názory odborníků, pozvání do studia přijali například komentátoři Jefim Fištejn a Tomáš Klvaňa, amerikanista Jan Beneš nebo publicista Roman Joch. Martin Řezníček vyzpovídá v Americe mezi jinými pravnučku T. G. Masaryka, Charlottu Kotik Masarykovou, i bývalou asistentku amerických prezidentů Elišku Haškovou Coolidge. Program ČT24 využije v průběhu relace rovněž vysílání amerických televizí CBS a CNN a volební servis největší americké zpravodajské agentury AP, včetně jejího volebního modelu a servisu z průběhu sčítání hlasů. Od středečních 5:59 hodin do devíti hodin dopoledne uvidí volební vysílání kromě diváků zpravodajské Čtyřiadvacítky i diváci Jedničky České televize.

Odporúčame aj: Markíza, TA3 aj RTVS chystajú špeciálne vysielanie k voľbám v USA (VIDEO)

Český rozhlas odvysílá jedenáctihodinový speciál na stanicích Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Plus. Vysílání z Prahy a Washingtonu půjde sledovat také na zpravodajském serveru iRozhlas.cz. Z největšího studia S1 v Českém rozhlase budou speciální živé vysílání k 59. prezidentským volbám v USA moderovat Jan Bumba, Tomáš Pancíř a Jan Pokorný, ve studiu ve Washingtonu moderátorka Lenka Kabrhelová. Dění z hlavních táborů přinese stálý zpravodaj Českého rozhlasu ve Spojených státech amerických Jan Kaliba a zvláštní zpravodaj Jakub Lucký.

CNN Prima News chystá speciální živý přenos věnovaný průběhu voleb a výsledkům. Pořad pod názvem Trump vs. Biden: Boj o Bílý dům odstartuje ve 22:00 hodin. Po celou noc bude pět reportérů CNN Prima News v USA i tým v Praze ve spolupráci s americkou CNN nepřetržitě přinášet průběžné výsledky voleb, živé vstupy ze Spojených států i reakce odborníků. Od 7:00 hodin naváže ranní zpravodajský blok Nový den, věnovaný mimořádně americkým volbám. Moderují Libor Bouček, Terezie Tománková a Jaroslav Brousil.

"Ve Spojených státech máme pět našich reportérů a další spolupracovníky, kteří sledují dění ve štábech obou kandidátů, ale i v klíčových státech jako Florida nebo Minnesota. Americké volby nám navíc umožňují naplno využít spolupráce s partnery ze CNN. Pokud by kdekoli ve Spojených státech došlo například k nepokojům, budeme okamžitě schopni to našim divákům zprostředkovat živě. Samozřejmě s českým překladem," uvedl šéfredaktor CNN Prima News Pavel Štrunc.

Letošní volby 59. prezidenta USA, v nichž o post usilují Donald Trump a Joe Biden, jsou poznamenány pandemií koronaviru. Rekordní množství voličů hlasovalo prostřednictvím korespondenční volby a není tak jasné, kdy přesně bude rozhodnuto, kdo usedne v Bílém domě.