Médiá naklonené Trumpovi otočili a vyzývajú ho k dôstojnému správaniu

Médiá naklonené Trumpovi otočili a vyzývajú ho k dôstojnému správaniu Reprofoto Fox News

Viacero tradične republikánom naklonených médií, ktoré vlastní mediálny magnát Rupert Murdoch, v posledných dňoch zmenili spôsob informovania o amerických prezidentských voľbách, a to zrejme v snahe pripraviť verejnosť na možnú prehru Donalda Trumpa.

Napísal to dnes britský denník The Guardian, pričom poukázal na radikálnu zmenu tónu spravodajstva televízie Fox News, bulvárneho denníka New York Post či denníka The Wall Street Journal (WSJ), ktorý sa zameriava predovšetkým na správy zo sveta biznisu.

Zmena v prístupe spomínaných médií je podľa denníka The Guardian zrejme koordinovaná a zahŕňa výzvu, aby Trump zachoval svoj odkaz dôstojným priznaním prehry. Prezident pritom všetky tieto médiá, najmä kanál Fox News, pravidelne sleduje.

Moderátorka Fox News Laura Ingrahamová, ktoré má k prezidentovi blízko od chvíle, keď pred štyrmi rokmi prehovorila na nominačnom zjazde Republikánskej strany, urobila prekvapujúce vyhlásenie, ktoré bolo zrejme adresované priamo Trumpovi: "Ak a či príde čas uznať nepriaznivý výsledok v týchto voľbách, a dúfame, že nikdy nepríde, ale ak sa to stane, Trump tak musí urobiť s rovnakou gráciou a vyrovnanosťou, akú predviedol pri debate so Savannah Guthrieovou (moderátorkou NBC News, ktorá minulý mesiac viedla vyhrotenú diskusnú reláciu s Trumpom suplujúcu zrušenú spoločnú televíznu debatu oboch hlavných prezidentských kandidátov - pozn. ČTK)."

"Prehrávať, najmä ak sa domnievate, že proces nebol fér, je kopnutím do brucha. Dnes večer mimochodom žiadnu prehru neoznamuje. Prehra, ak sa to stane, je hrozná. Prezidentov odkaz ale bude ešte silnejším, ak sa zameria na posunutie krajiny vpred. Potom láska a rešpekt, ktorý k nemu cítia jeho stúpenci, iba zosilnie a jeho odkaz bude historicky významnejším," uviedla Ingrahamová.

The Wall Street Journal medzitým zverejnil komentár s titulkom "Prezidentský Endgame" a s podtitulkom "Trump má právo bojovať na súde, ale potrebuje dôkazy, ktoré by preukázali volebné podvody". V texte sa uvádza, že prezidentov odkaz bude výrazne oslabený, ak jeho finálnym aktom bude "horúce odmietnutie prijať legitímnu porážku". "Možno bolo nevyhnutné, že Trumpova kampaň za jeho znovuzvolenie skončí rovnako ako začalo jeho úradovanie: prezident sa vyhlási za víťaza a jeho šialení odporcovia ho označia za potenciálneho fašistu. Realita je však taká, že Spojené štáty majú a budú mať normálny výsledok volieb bez ohľadu na prekrikovanie," píše sa v úvode. "Biden vedie v dostatočnom počte štátov, aby získal prezidentský úrad, a ak tieto hlasy ustoja prepočítavanie a žaloby, bude budúcim prezidentom," pokračuje.

Podľa dvoch zdrojov denníka The New York Times (NYT) hlavní editori bulvárneho New York Post tento týždeň povedali niektorým redaktorom, aby boli voči Trumpovi spravodajsky "tvrdší". New York Post pritom krátko pred voľbami zverejnil kontroverzný článok tvrdiaci, že Bidenov syn Hunter zoznámil zástupcu ukrajinskej energetickej spoločnosti Burisma so svojím otcom, a to v čase, keď Biden bol viceprezidentom USA. Okolnosti vzniku článku vyvolali špekulácie o nekalých praktikách. "Vo štvrtok urobil hašterivý bulvár Ruperta Murdocha nečakaný obrat, keď uverejnil dva články s divoko odlišným tónom. Jeden obvinil Trumpa, z 'nepodložených obvinení, že sa mu politickí nepriatelia snažia ukradnúť voľby', druhý článok označil prezidenta za 'zpanikareného autora bezradného tweetu' .

Televízii Fox News zrejme už tiež došla trpezlivosť s prezidentovými nepodloženými výrokmi o volebných podvodoch. Jej spravodajca tvrdenie Trumpovej kampane, že republikánskym pozorovateľom znemožnili prístup do miestnosti, kde sa sčítajú hlasy, označil za nepravdivé. "Nie je to pravda. Nie je to pravda. Jednoducho to nie je pravda," uviedol.