Generálnym riaditeľom ČRo bude ďalších 6 rokov súčasný riaditeľ

Generálnym riaditeľom ČRo bude ďalších 6 rokov súčasný riaditeľ Ilustr. foto ČRo

Generálním ředitelem Českého rozhlasu (ČRo) byl na dalších šest let zvolen dosavadní šéf René Zavoral. Jako jediného kandidáta, který splnil formální podmínky výběrového řízení, ho vybrala rada ČRo sedmi hlasy z devíti možných. Rozhlas to oznámil v tiskové zprávě.

Rada vypsala výběrové řízení před měsícem. Uchazeči mohli nabídky podávat do 16. srpna. Přišly tři přihlášky, dva kandidáti však nesplnili formální požadavky, a proto je rada z výběru vyřadila. Ke znovuzvolení potřeboval Zavoral dvě třetiny hlasů z celkového počtu devíti.

Mezi hlavní priority znovuzvoleného generálního ředitele budou i nadále patřit posilování Českého rozhlasu jako nezávislého, svobodného a moderního média veřejné služby a rozvoj jeho služeb pro posluchače.

"Během mého současného mandátu se podařilo zajistit Českému rozhlasu ekonomickou stabilitu i rekordní postavení na mediálním trhu. Pro naše posluchače jsme zřídili nové stanice a nabídli jim řadu dalších nových služeb i v on-line prostředí. V nadcházejících šesti letech chci pozici Českého rozhlasu jako klíčové národní kulturní instituce ještě více posílit, nadále bude potřeba rozvíjet jeho programovou nabídku i všechny platformy, na kterých nabízí své služby veřejnosti,“ uvedl po zvolení Zavoral.

Zavoralovi vyprší stávající mandát příští rok v lednu, generálním ředitelem je od roku 2016, kdy jako dosavadní náměstek pro program a vysílání zvítězil ve výběrovém řízení. Tehdy nahradil Petera Duhana. Zavoral byl náměstkem generálního ředitele Českého rozhlasu pro program a vysílání od dubna 2013, předtím řídil strategický rozvoj rozhlasu (2011 až 2013), odbor komunikace či marketing a PR. V rozhlase pracuje od roku 2001, s přestávkou v letech 2005 až 2006, kdy působil v Komerční bance v korporátní komunikaci.

Během jeho prvního šestiletého funkčního období ČRo posílil o další regionální stanice v Liberci, Karlových Varech a ve Zlíně. Zřízena byla také speciální digitální stanice Radiožurnál Sport, zpravodajský server iROZHLAS či největší audio portál v zemi mujRozhlas.cz. ČRo letos získal rekordní podíl na trhu 27,4 procenta. Dokončen byl také proces digitalizace a ČRo nyní pokrývá digitálním signálem zhruba 95 procent populace.

Radní dnes také schválili Zavoralovi odměnu za 1. pololetí v plné výši 576.000 korun. Podle rady rozhlas pod Zavoralovým vedením loni splnil všechna stanovená kritéria, jejichž prostřednictvím hodnotí činnost generálního ředitele. Jde o dodržování kodexu a zákona o ČRo, dodržování nařízení rady, kvalitu předkládaných materiálů radě, plnění kandidátského projektu, podíl stanic ČRo na poslechovosti nebo hospodaření podniku.

Rada Českého rozhlasu má devět členů. Jejím prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontrolovat veřejnoprávní médium. Do působnosti rady náleží vedle jmenování a odvolání generálního ředitele například schvalování rozpočtu. ČRo letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 2,3 miliardy Kč.