Hackeri ukradli dáta všetkých zhruba 150.000 používateľov aplikácie mojRozhlas

Hackeri ukradli dáta všetkých zhruba 150.000 používateľov aplikácie mojRozhlas

Hackeri ukradli dáta všetkých zhruba 150-tisíc užívateľov audioportálu a mobilné aplikácie Českého rozhlasu mujRozhlas. ČRo užívateľov postupne informuje a radí im zmenu hesla. Vyplýva to z vyjadrenia riaditeľa komunikácie ČRo Jiřího Hošnu a oznámenia rozhlasu pre užívateľov aplikácie.

O odcudzení užívateľských dát sa ČRo dozvedel 20. decembra, v nasledujúcich dňoch informáciu overil a potvrdil. "Hneď v deň zistenia úniku sme vykonali okamžité bezpečnostné opatrenia na zamedzenie ďalších kybernetických útokov. Zároveň sme tiež posilnili zabezpečenie našej sieťovej a serverovej infraštruktúry," uviedol rozhlas v oznámení pre užívateľov. Na analýze a vyšetrovaní útoku spolupracuje s Národným úradom pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB), únik tiež nahlásil Úradu pre ochranu osobných údajov (ÚOOÚ).

Hošna povedal, že ČRo používateľom aplikácie postupne rozosiela informačné maily o útoku. "Ospravedlňujeme sa za komplikácie, ktoré vám v súvislosti s únikom dát mohli vzniknúť. Táto situácia, ktorá nastala, nás mrzí," doplnil ČRo.

Hackeri pri útoku ukradli e-mailové adresy a mená užívateľov, ich heslá v nečitateľnej podobe a zoznam odoberaných relácií. "Z bezpečnostných dôvodov vám odporúčame zmeniť si heslo, ktoré používate na prihlásenie do mujRozhlas," uviedol ČRo. Radí tiež zmenu hesla v ďalších internetových službách, pokiaľ tam majú podobné heslo ako v aplikácii mujRozhlas.

"Zároveň prosíme, venujte náležitú pozornosť akejkoľvek budúcej e-mailovej komunikácii spomínajúcej audioportál mojRozhlas a Český rozhlas všeobecne," upozorňuje ČRo. Informácie o použití e-mailovej adresy na registráciu do portálu mojRozhlas by mohli útočníci podľa rozhlasu využiť napríklad na pokusy o vylákanie hesiel či iných osobných údajov.

Užívatelia aplikácie mujRozhlas si v nej môžu prehrávať živé vysielanie všetkých staníc ČRo, počúvať programy on-line aj off-line, prehrávať si rozhlasové podcasty a získať tipy na počúvanie pre deti. K dispozícii sú v aplikácii aj niektoré nahrávky z rozhlasového archívu.