Google začal v Česku odstraňovať náhľady spravodajského obsahu

Google začal v Česku odstraňovať náhľady spravodajského obsahu Ilust. foto: Google Slovensko

Spoločnosť Google začala v Česku odstraňovať náhľady spravodajského obsahu pri svojom vyhľadávaní, Správach a službách Discover. Bude zobrazovať iba titulky a odkazy. Dôvodom je prijatá novela autorského zákona. ČTK to povedala hovorkyňa Alžbeta Houzarová. Pre vydavateľov to môže znamenať pokles návštevnosti.

"Niektoré výsledky už sú viditeľné, ale nejde o nijak jednoduchý proces, takže sa plne prejavia až v priebehu nadchádzajúcich dní," dodala hovorkyňa. Google zároveň ukončil v Česku svoj licenčný program Výber Správ Google (Google News Showcase), v ktorom platil vydavateľom za použitie ich obsahu zobrazovaného v službách Správy Google a Discover.

Novela autorského zákona má zabezpečiť vydavateľom a mediálnym domom silnejšiu pozíciu voči prevádzkovateľom internetových vyhľadávačov, agregátorov správ či sociálnych sietí pri dojednávaní licenčných poplatkov za využívanie článkov. Popri parametroch licenčného poplatku stanovuje aj pokutu za porušenie zákona vo výške až jedného percenta ich celosvetového ročného obratu. Práve tá patrí k ustanoveniam zákona, ktoré Google kritizoval najviac.

Združenie pre internetový rozvoj (SPIR) považuje podľa výkonnej riaditeľky Terezy Tůmovej jednostranné oznámenie tohto kroku bez snahy o dialóg s asociáciou reprezentujúcou vydavateľov 90 percent on-line spravodajstva ako prinajmenšom nešťastný.

"Tvorcom obsahu združeným v SPIR nie je v tejto chvíli jasný celý rad aspektov avizovaného zámeru, a preto SPIR vyzval listom spoločnosť Google s konkrétnymi otázkami, na ktoré požaduje odpovede, aby sa českí vydavatelia mohli lepšie zorientovať a aspoň minimálne sa pripraviť na škody, ktoré im krok spoločnosti Google spôsobí. Potom, čo sa spoločnosť Google k vzneseným otázkam vyjadrí, bude možné vyhodnotiť, aké dopady avizovaný zámer spoločnosti Google bude mať na vydavateľa združeného v SPIR a mimo neho," povedala ČTK.