Rada ČRo možno už v stredu zvolí nového generálneho riaditeľa

 Rada ČRo možno už v stredu zvolí nového generálneho riaditeľa Foto: ČRo

Rada Českého rozhlasu by měla pravděpodobně již ve středu zvolit nového generálního ředitele tohoto veřejnoprávního média.

 

 

O post se utkají děkan Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakub Končelík, vedoucí právník Psychiatrické nemocnice Bohnice Tomáš Němeček, náměstek ČRo pro program a vysílání René Zavoral, ředitel portfolia strategických projektů a finančního řízení České spořitelny Michael Kralert a bývalý ředitel divize Euro a E15 Mladé fronty Tomáš Skřivánek.

Rada bude rozhodovat na základě veřejné prezentace rozvojových projektů jednotlivých kandidátů. Pětice finalistů přitom vzešla v prosinci v prvním kole z celkem 26 platných přihlášek. Před tím rada ještě pět přihlášek vyřadila kvůli formálním nedostatkům.

Nový generální ředitel ve funkci nahradí Petera Duhana, který na post rezignoval loni v říjnu. Jeho odchodu předcházely dohady o nezákonném zaměstnávání jeho syna nebo některých bývalých radních. ČRo od té doby řídí prozatímní ředitel Karel Zýka. Ten se do tendru také přihlásil, ale se svým projektem nepostoupil.

Radní se již dříve shodli v tom, že žádný z projektů výrazně kvalitativně nevybočoval. Některé byly psané příliš manažerským stylem bez zohlednění specifik veřejnoprávního rozhlasu, jiné zase málo akcentovaly nadcházející digitalizaci rozhlasového vysílání.

Extremistický web White Media nedávno zveřejnil čtyři maily, ve kterých údajně předseda rady ČRo Petr Šafařík informuje premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o volbě generálního ředitele ČRo a dění v radě. Šafářík následně v prohlášení pro ČTK odmítl, že je autorem těchto e-mailů. Ze zdravotních důvodů se později omluvil z jednání sněmovního volebního výboru, který se měl jeho údajnou korespondencí premiérovi zabývat. Předseda výboru Martin Komárek (ANO) to označil za nemožné chování. Členové výboru nakonec projednávání celé věci bez Šafaříka neodhlasovali.

Sledujte nás na facebookovej stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: