Vydavateľstvo Penty v ČR riadi Slovák

Vydavateľstvo Penty v ČR riadi Slovák Foto: Omédiách.com

Výkonným riaditeľom vydavateľstva Vltava-Labe-Press je od januára bývalý riaditeľ vydavateľstva Ecopress Milan Mokráň.

 

 

Minulý rok finančná skupina Penta získala jedno z najväčších českých vydavateľstiev Vltava-Labe-Press od nemeckého koncernu Verlagsgruppe Passau. VLP vlastní najväčšiu sieť regionálnych denníkov v Českej republike. Vydáva 71 regionálnych denníkov a 23 týždenníkov. Denníky majú dominantné postavenie vo svojich regiónoch.

Koncom roka sa vydavateľstvo rozrástlo o ďalšiu akvizíciu. Penta kúpila menšie české vydavateľstvo Tablet Media. Tým získala do svojho portfólia tabletové magazíny Dotyk, Dotyk Byznys, Dotyk Štýl Royal a Dotyk Štýl Bývanie.
Generálnym riaditeľom VLP sa minulý rok stal Michal Klíma, ktorý v minulosti viedol Lidové noviny alebo vydavateľstva Economia.

Archív MMMilan Mokráň bol koncom minulého roka v poradnom tíme manažmentu VLP Michala Klímu. Ako potvrdil pre Omédiách.com od januára je výkonným riaditeľom Vltava-Labe-Press. „Začali sme reštrukturalizáciu vydavateľstva po kúpe 49 percentného podielu Astrosat Media a kúpe Tablet Media, pracujeme na dokončení fúzie," povedal Mokráň. Fúzia sa má podľa jeho slov dokončiť v máji- júni, keď sa vydavateľstvo presťahuje do nového sídla, ktoré bude v biznis centre Aviatica, ktoré stavia v Prahe Penta.

Mokráň bol osem rokov generálnym riaditeľom vydavateľstva Ecopress. Odišiel z neho v roku 2014, pár mesiacov po tom, ako Ecopress (dnes Mafra Slovakia) získal Agrofert Andreja Babiša. Vo vydavateľstve Vltava Labe Press pracoval Mokráň už v minulosti v rokoch 2000 až 2003, pôsobil aj vo vydavateľstve Perex, v českej Economii, z ktorého prešiel do spoločnosti Ecopress.

Na Slovensku má Penta vlastný mediálny dom - News and Media Holding, pod ktorý zastrešila všetky tituly z bývalých vydavateľstiev Spoločnosti 7 Plus a Trend Holding aj spoločnosti Centrum. Na rozdiel od Slovenska, v ČR nakupuje Penta médiá priamo.
Podľa slov Mokráňa sa nechystá pevnejšie prepojenie medzi médiámi, ktoré vlastní Penta v ČR a na Slovensku. Kým slovenské spadajú do kompetencií Jaroslava Haščáka, české pod Mareka Dospivu.