Británia žiada Netflix o jasné označenie, že seriál Koruna je fikcia (VIDEO)

Británia žiada Netflix o jasné označenie, že seriál Koruna je fikcia (VIDEO) Foto: Netflix

Britský minister kultúry Oliver Dowden plánuje požiadať spoločnosť Netflix, aby pri svojom seriáli Koruna (The Crown) zreteľne uviedla informáciu, že ide o fikciu. Mladá generácia by sa inak podľa ministra mohla mylne domnievať, že príbeh britskej kráľovskej rodiny zobrazený v seriáli zodpovedá skutočnosti, napísali britské médiá.

"Je to pekne spracovaná fikcia, rovnako ako u iných televíznych produkcií by mal Netflix veľmi jasne na začiatku povedať, že to nie je viac než fikcia," uviedol minister Dowden v rozhovore pre denník Mail on Sunday.

Seriál Koruna doteraz žal ohlas u odbornej i širokej verejnosti, získal tri Zlaté glóbusy a desať cien Emmy. Podľa Netflixu ho videlo viac ako 70 miliónov domácností. Ústredným motívom štvrtej série, ktorá sa vysiela už dva týždne, je stretnutie a svadba princa Charlesa a princeznej Diany.

Seriál následníka trónu zobrazuje ako chladného a neverného muža, píše agentúra AFP. Charlesov popis v seriáli uvádza na pravú mieru Penny Junor, ktorá nedávno napísala biografiu princa Charlesa. "Bol pravdepodobne občas trochu necitlivý, ale domnievam sa, že nikdy nebol arogantný alebo ľahostajný. Myslím si, že sa naozaj snažil, aby jeho manželstvo fungovalo," uviedla Junor podľa AFP.

Podobnú požiadavku na označenie ako fikcia nedávno vzniesol tiež brat princeznej Diany, Charles Spencer. Kritiku zožala tiež napríklad nepresná farba Dianiných šiat alebo zlá rybárska technika princa Charlesa, píše denník The Guardian. Internetová televízia Netflix podľa agentúry AFP aj britských médií to odmietla komentovať.

Pred rokom, pri uvedení tretej série seriálu, sa proti jeho obsahu ohradil bývalý tlačový hovorca kráľovnej Alžbety II. Dickie Arbiter. Dej seriálu vtedy označil za "nevkusný a nepodložený", píše AFP.