Zomrel tvorca série filmov o básnikoch Dušan Klein

Zomrel tvorca série filmov o básnikoch Dušan Klein Foto: NPU

Vo veku 82 rokov zomrel v nedeľu filmový režisér a scenárista Dušan Klein, ktorého najviac preslávila séria filmov o "básnikoch". Natočil aj desiatky detektívok a komédií, okrem iného Vážení přátelé, ano, Andělské oči či Konto separato. Bol tiež tvorcom televíznych seriálov. ČTK o úmrtí dnes informoval jeho syn David.

Klein zomrel po dlhej chorobe v jednej z pražských nemocníc. "Plánujeme iba rozlúčku v rodinnom kruhu bez účasti verejnosti, neskôr dáme k dispozícii kondolenčnú knihu," povedal ČTK David Klein.

Prvé tri časti Kleinovej legendárnej "básnickej" série v osemdesiatych rokoch prilákali do kín vyše päť miliónov divákov. Trilógia sa dočkala aj porevolučných pokračovaní odrážajúcich novú realitu, tri diely vznikli v rokoch 1993, 2004 a 2016. Posledný diel Ako básnici čakajú na zázrak natočil s podtitulom Koniec legendy.

Z ďalšej Kleinovej tvorby vyniká trpká satira Dobrí holuby sa vracajú z roku 1988. V hlavnej úlohe s Milanom Kňažkom sa odohráva v protialkoholickej liečebni.

Na začiatku 90. rokov mal Klein úspech s televíznym detektívnym seriálom Hriechy pre pátera Knoxa natočeným podľa predlohy Jozefa Škvoreckého. Pri premiére v roku 1992 sa seriál vysielal naživo a diváci mali možnosť odpovedať na súťažnú otázku. Správnosť svojej dedukcie si potom mohli overiť v závere každej epizódy.

Klein vyštudoval na pražskej FAMU odbor filmovej réžie a v rokoch 1975 až 1991 bol režisérom Filmového štúdia Barrandov. Medzi jeho ďalšie úspešné snímky patrilo filmové spracovanie novely Bohumila Hrabala Anjelské oči. Televíznej tvorbe sa venoval hlavne v 90. rokoch, natočil okrem iného seriály Strážca duší či Cukráreň.

Klein ako dieťa počas druhej svetovej vojny prežil terezínske geto. Narodil sa 27. júna 1939 v Michalovciach ako Julius. Pred hrozbou transportov sa s rodičmi aj dvoma staršími bratmi skrýval na jednom statku v Nízkych Tatrách. Po pol roku otec našiel kontakt na katolícky kláštor pre siroty v Bratislave, kde ich tamojší farár ukryl pod menom Ružiakovci. Čo boli iní chlapci, ktorým sa podarilo odísť do Anglicka. Bratia Kleinovci dostali ich doklady a z Julia sa stal Dušan. Kvôli zrade iných boli deti transportované do Terezína. Kňaza, ktorý ich ukryl, nacisti popravili. Meno Dušan si už Klein ponechal.