Krištáľový glóbus v Karlových Varoch získal dokument Náhly záblesk hlbších vecí (VIDEO)

Krištáľový glóbus v Karlových Varoch získal dokument Náhly záblesk hlbších vecí (VIDEO) Foto z filmu Od marca do mája

Veľkú cenu v hlavnej súťaži karlovarského filmového festivalu dostal britský dokumentárny film Náhly záblesk hlbších vecí režiséra Marka Coussinsa. Za portrét jednej z najzásadnejších postáv britského moderného umenia, maliarky Wilhelminy Barns-Grahamovej, prevzal režisér Krištáľový glóbus z rúk prezidenta festivalu Jiřího Bartošku. Veľká cena hlavnej súťaže je spojená s odmenou 25.000 dolárov a patrí rovným dielom režisérovi a producentovi filmu.

Moderátor večera Marek Eben v úvodnom prejave ocenil rolu prezidenta festivalu Bartošku, ktorý je na čele MMF Karlovy Vary už 30 rokov. "Na festivale sa dokázala vytvoriť medzinárodná komunita ľudí, z ktorých sa 90 percent vracia späť," podotkol Eben.

V hlavnej súťaži porota posudzovala 12 snímok. Cenu za réžiu si odniesla singapurská režisérka Nelicia Lowová za réžiu svojho celovečerného debutu Na kordy. Snímka je príbehom mladého šermiara Jieho, ktorý sníva o tom, že sa znovu stretne so svojim starším bratom Hanom, ktorý si odpykáva trest za zabitie svojho súpera pri zápase v športovom šerme.

Zvláštnu cenu poroty spojenú s odmenou 15.000 dolárov dostal nórsky film Až na veky. Film režisérky Liljy Ingolfsdottirovej je drámou o rozpade manželstva a hľadaní úlohy ženy. Výkon nórskej herečky Helgy Gurenovej v úlohe Márie vo filme Až na veky jej vyniesol Cenu za ženský herecký výkon. Cenu za mužský herecký výkon získali rovnakým dielom za role vo filme Hosť a ryba tretieho dňa Holanďania Ton Kas a Guido Pollemans.

Zvláštne uznanie dostali dva snímky - koprodukčný film Xoftex nemeckého režiséra Noaza Desha odohrávajúci sa v utečeneckom tábore kdesi v Grécku a celovečerný film režiséra Adama Martinca Morda z prostredia tuzemskej zabíjačky. Divácku cenu denníka Právo získal film režiséra Jiřího Mádla Vlny, ktorý sa po svojom uvedení na festivale dočkal mnohominútového potlesku postojačky. Svoj hlas mu dalo takmer 55-tisíc ľudí.

"Som z ohlasu filmu vo Varoch trochu zarazený a snažím sa byť takým (futbalovým trénerom) Karlom Brücknerom nášho tímu. Tomu, keď sa veľmi darilo, tak držal kamennú tvár. My sa to tiež snažíme nepreháňať, ale vo vnútri máme radosť obrovskú," povedal ČTK režisér Mádl.

V súťaži Proxima si Veľkú cenu odnáša koprodukčný film Cudzinec čínskeho režiséra, scenáristu a kameramana Čeng-fan Janga. Zvláštnu cenu poroty súťaže Proxima získala snímka Keď prišla noc debutujúceho režiséra Paola Tizóna odohrávajúcu sa v prostredí armády v Latinskej Amerike. Zvláštne uznanie Proxima si odniesli tvorcovia slovenského filmu Od marca do mája. Popri hlavnej súťaži je Proxima druhou festivalovou súťažnou sekciou. Je priestorom pre filmárov čakajúcich na objavenie aj pre renomovaných autorov hľadajúcich nové definície svojej tvorby.

Festival zahájil 28. júna jeho prezident Bartoška. Krištáľový glóbus za prínos svetovej kinematografii prevzal americký herec a režisér Viggo Mortensen, ktorý na otváracom večeri uviedol svoj romantický western Až na koniec sveta. Vo štvrtok nemecko-španielsky herec a režisér Daniel Brühl prevzal Cenu prezidenta MFF Karlovej Vary. Festival privítal aj režiséra a producenta Stevena Soderbergha. V porote hlavnej súťaže zasadol oscarový herec Geoffrey Rush, ktorý si z festivalu pred dvoma rokmi priviezol Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii.

Filmový festival v Karlových Varoch tento rok ponúkol 177 hraných aj dokumentárnych celovečerných aj krátkych filmov. V hlavnej súťaži boli dva domáce snímky - celovečerný snímok režiséra Adama Martinca Morda a Svetielka režisérky Beáty Parkanovej. Budúci rok sa 59. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary uskutoční od 4. do 12. júla.