Opäť sa šíri hoax o novom pravidle Facebooku

Opäť sa šíri hoax o novom pravidle Facebooku

Niektoré hoaxy sú večné, s obmenami sa vracajú pravidelne po niekoľkých rokoch.


Jedným z nich je aktuálne hoax, v ktorom sa píše, že „Nezabudnite, že dnes začne nové pravidlo na Facebooku, kde budú môcť používať vašu fotografiu. Všetko, čo ste kedy poslali, sa stane verejným od zajtra. Dokonca aj správy, ktoré boli odstránené alebo fotografie. Stojí to za jednoduché kopírovanie a vloženie.“
Hoci sa hoax  (s preklepmi a chybami) šíri niekoľko dní, to „zajtra“ ešte nebolo a ani nie je zrejme, kedy to "zajtra" autor myslel. Rovnako nie je zrejmé, „kto“ má používať vaše fotografie.

Text celého hoaxu z roku 2019:

Nezabudnite, že dnes začne nové pravidlo na Facebooku, kde budú môcť používať vašu fotografiu. Všetko, čo ste kedy poslali, sa stane verejným od zajtra. Dokonca aj správy, ktoré boli odstránené alebo fotografie. Stojí to za jednoduché kopírovanie a vloženie.
Neposkytujem Facebook ani žiadnym subjektom spojeným s povolením Facebook používať moje obrázky, informácie, správy alebo príspevky, či už v minulosti alebo v budúcnosti. S týmto vyhlásením oznamujem Facebooku, že je prísne zakázané zverejňovať, kopírovať, distribuovať alebo prijímať akékoľvek iné opatrenia proti mne na základe tohto profilu a / alebo jeho obsahu. Obsahom tohto profilu sú súkromné a dôverné informácie. Porušenie súkromia môže byť potrestané zákonom (UCC 1-308- 1 1 308-103 a Rímskym štatútom). POZNÁMKA: Facebook je teraz verejným subjektom. Všetci členovia musia napísať takúto poznámku. Ak chcete, môžete túto verziu skopírovať a prilepiť. Ak nezverejníte vyhlásenie aspoň raz, bude to tiché povolenie používania vašich fotografií, ako aj informácií obsiahnutých v aktualizáciách stavu profilu. NEZDIELAJTE. Kopírujte a vložte

Podobný hoax sa šíri aj v češtine.

Nezapomeňte, že zítra začne nové pravidlo facebooku, kde budou moci použít vaše fotku. Vše, co jste kdy poslali, se od zítřka stane veřejné. Dokonce i zprávy, které byly odstraněny nebo fotografie. Stojí to za jednoduché kopírování a vložení.
Nepovoluji Facebooku ani žádným jiným subjektů související s povolením facebooku použít moje obrázky, informace, zprávy nebo příspěvky, ať už v minulosti nebo v budoucnu. S tímto prohlášením oznamuji facebooku, že je přísně zakázáno zveřejňovat, kopírovat, distribuovat nebo přijmout jakákoli jiná opatření proti mně na základě tohoto profilu a / nebo jeho obsahu. Obsah tohoto profilu je soukromé a důvěrné informace. Porušení soukromí může být potrestáno zákonem (ucc 1-308-1 1 308-103 a Roman status). Poznámka: Facebook je nyní veřejným subjektem. Všichni členové musí napsat takovou poznámku. Pokud chcete, můžete zkopírovat a vložit tuto verzi. Pokud neuděláte alespoň jednou prohlášení, bude to klidné oprávnění použít vaše fotografie a informace obsažené v profilu . Nesdillejte. Kopírujte a vložit.

V oboch prípadoch ide o obdobu hoaxu, ktorý sa šíril v roku 2012 aj v roku 2017 a 2018. Aj vtedy jeho neznámy autor radil text nezdieľať, ale kopírovať.

Odporúčame aj: Nie, Brusel nechce zakázať vreckové nože, šíri sa len ďalší hoax

Hoax z roku 2012

V reakcii na novú politiku FB vás informujem, že všetky moje osobné údaje, ilustrácie, kresby, články, karikatúry, obrázky, fotografie, videá, atď, sú predmetom mojich autorských práv (v súlade s Bernským dohovorom).
Pre komerčné využitie všetkých vyššie uvedených predmetov autorského práva je v danom prípade vyžadovaný môj písomný súhlas!
FB je teraz verejná spoločnosť. Preto sa všetkým používateľom sociálnej siete odporúča umiestniť na svojich stránkach podobné "oznámenie o súkromí", inak (ak toto oznámenie nebolo na internetových stránkach aspoň raz zverejnené), je automaticky umožnené využívať vaše osobné údaje, vaše fotografie a informácie uverejnené v správach na stránkach vášho profilu.
Každý, kto číta tento text, ho môže skopírovať na svoj profil na FB. Vďaka tomu budete chránení autorským zákonom.
Touto správou informujem Facebook o tom, že šírenie, kopírovanie, využívanie mojich osobných údajov, alebo akejkoľvek inej akcie vo vzťahu k môjmu profilu na sociálnej sieti je bez môjho súhlasu zakázané. Tento zákaz sa vzťahuje aj na zamestnancov, študentov, agentov alebo akýkoľvek iný personál, ktorý je týmto alebo iným spôsobom zmluvne spojený s Facebookom.

Facebook má podmienky užívania zverejnené trvalo na tomto mieste, tam sa o žiadnych novýh pravidlách, ktoré spomína hoax, nič nehovorí. Podmienky Facebooku prijíma užívateľ, ktorý chce facebook využívať, komu nevyhovujú, používať túto soićiálnu sieť nemusí.
To, ako je zverejnená fotka, status (či pre verejnosť, alebo len istý okruh známych) si určuje užívateľ v nastavení súkromia.