K tzv. plochozemcom sa hlásia aj známe osobnosti (VIDEO)

K tzv. plochozemcom sa hlásia aj známe osobnosti (VIDEO)

V 21. storočí, v čase kozmických letov a vedeckých vedomostí je neuveriteľné, že existuje niekto, kto je presvedčený, že Zem je plochá. To, že Zem je guľatá, už v staroveku vedeli vysvetliť grécki učenci Aristoteles či Pytagoras. Napriek tomu sa dnes darí rôznym konšpiračným hnutiam tzv. plochozemcov, ktoré šíria, že naša planéta je plochá.

K plochozemcom sa hlásia čoraz častejšie aj niektoré verejne známe osobnosti, upozorňuje CNN. Plochozemci (flat-Earthers), ako sa hovorí zástancom konšpiračných teórií o tom, že vlády a vedci ľudstvu taja, že žijeme na doske, tvrdia, že ich sú milióny.

Hoci skutočná štúdia o počte zástancov alternatívnej predstavy podoby sveta nie je k dispozícii, prieskumy z rôznych krajín ukazujú, že počet pochybovačov o guľatosti Zem nie je nezanedbateľný. Zo sondáže YouGov z minulho roka, do ktorej bolo zapojených 8000 dospelých Američanov, vyplynulo, že každý šiesty obyvateľ USA si nie je celkom istý tým, že Zem je guľatá. V Brazílii podľa tohtoročného prieskumu inštitútu Datafolha odmieta guľatosť sveta sedem percent obyvateľov.

Organizátori zrazov a konferencií priaznivcov teórie o Zemi vyzerajúcej ako disk tvrdia, že každým rokom na ich akcie chodí viac ľudí. Z portálov zameraných na podporu plochozemcov a zo sprisahaneckých videí na serveri YouTube je zrejmé, že sa o ne zaujímajú stovky tisíc až milióny ľudí. Medzi nimi sú aj piloti komerčných aeroliniek alebo celebrity.

Napríklad americký rapper Bobby Ray Simmons, ktorý je známy ako B.o.B, patrí k priaznivcom viacerých konšpiračných teórií vrátane tej o tom, že Zeme je doska. Svojim viac ako dvom miliónom fanúšikov, ktorí ho na twitteri sledujú, ponúkol v roku 2016 fotografiu, na ktorej je v diaľke asi 25 kilometrov vidieť mesto.

 

Rapper to označil za dôkaz neexistencie zakrivenia sveta, inak by podľa neho nebolo možné vidieť stavby. Vtedajší argumenty astrofyzikov, ktorí sa mu snímku pokúsili vysvetliť, odmietol a zároveň obvinil americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) z toho, že sa vyhýba odpovediam na háklivé otázky.

S podobnými názormi prišiel aj známy hráč NBA Kyrie Irving, či jedna z najznámejších hviezd reality šou a televízna moderátorka Tila Tequila.

Na Slovensku je to napríklad speváčka Emma Drobná, ktorá sa pred dvoma rokmi v Talkshow Petra Marcina pustila do filozofovania nad otázkami vesmíru a medzi iným sa ukázala ako presvedčená šíriteľka tejto konšpiračnej teórie.

Odporúčame aj: Majk Spirit si myslí, že mimozemšťania ovplyvňujú naše elity (VIDEO)

V Izraeli mal podporovateľ plochozemcov dokonca prednášku na jednej zo stredných škôl, čo vyvolalo pobúrenie izraelského ministerstva školstva. Absolvent školy Matan Gorodiš, ktorý odmieta, že Zem je guľatá, si svoje vystúpenie aj záujem stredoškolákov pochvaľoval. Odborníci prednášku označili za šarlatánstvo a ignorantstvo.

Kým plochozemci si rastúci záujem pochvaľujú, experti si kladú otázku, či je toto názorové hnutie skutočne neškodné a či sa náhodou nenachádzame v bode zlomu v šírení vplyvu tejto konšpiračnej teórie. "Zdá sa, že viditeľne rastie počet ľudí, ktorí neveria vedcom a expertom," povedala sociálna psychologička Karen Douglasová z britskej Univerzity v Kente. "Na túto oblasť je potrebné zamerať výskum," dodala.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.