ČR: Žene, šíriacej nahrávku o zákaze pohybu a armáde, hrozí osem rokov

ČR: Žene, šíriacej nahrávku o zákaze pohybu a armáde, hrozí osem rokov Foto: FB Andrej Baniš

Žene, ktorá šírila na internete informáciu o plošnom zákaze pohybu, hrozí podľa českého premiéra Andreja Babiša (ANO) až osem rokov väzenia.

 

V nahrávke, ktorá sa šírila po internete, mladá žena hovorí, že má informácie "od holčiny, která má mamku na ministerstvu," že sa chystá celková karanténa, ak počet nakazených prekročí tisícku. Uvádzala tiež, že vyhlasovať sa bude od nedele na pondelok a v uliciach bude armáda. "Je to nezmysel. Nič také nikdy nebolo na stole. Dnes sme už popreli karanténu Prahy, a teraz popierame aj túto šialenú fake news," povedal Babiš pre ČT. Podľa premiéra sa žena dopustila sa trestného činu šírenia poplašnej správy.

Už v piatok česká polícia na twitteri napísala, že obsah nahrávky nesie známky šírenia poplašnej správy. Upozornila tiež, že tento trestný čin je v čase núdzového stavu krajiny postihnuteľný vyššou trestnou sadzbou až osem rokov väzenia.

Odporúčame aj: Pozrite si 15 najčastejších mýtov, ktoré sa šíria v súvislosti s novým koronavírusom

Autorka nahrávky sa policajtom sama prihlásila. Advokátka ženy Eliška Vraná agentúre ČTK povedala, že jej klientka konala v dobrej vôli, jej nahrávka bola súkromná a rozhodne nemala vydesiť verejnosť. Vo vyhlásení, ktoré poskytla polícii aj médiám píše, že nahrávka bola určená pre úzky okruh spolupracovníkov, nie pre ďalšie šírenie v spoločnosti. Bola navyše vytrhnutá z kontextu a označená za poplašnú správu, čo nie je, tvrdí Vraná. "V Českej republike zatiaľ funguje demokracia a sloboda slova, takže ju v žiadnom prípade nenapadlo, že by si na nejaké informácie zdieľané do súkromnej skupiny mala takto dávať pozor," povedala advokátka.

Počas soboty pribudlo v ČR 158 nových prípadov, celkovo je nakazených 1047. Z choroby sa doteraz vyliečilo šesť pacientov.