Facebook znížil dosah príspevkov od Badatel.net, iné zmazal

Facebook znížil dosah príspevkov od Badatel.net, iné zmazal Ilustr. reprofoto youtube Versatile Vicky

Webová stránka Bádateľ dlhodobo šíri medicínske nezmysly a hoaxy. Lacnými nadpismi ľudí najprv šokuje a potom na nich zarába peniaze tým, že im ponúka výživové doplnky a rôzne produkty.

Nedávno portál nabádal rodičov, aby deťom nedávali rúška do škôl a radil im, ako majú vylákať od lekárov potvrdenie, prípadne radil dávať deťom nekvalitné rúška.

Podrobnosti: Konšpirátori huckajú rodičov, aby deťom nedávali rúška, rodičom hrozí pokuta

Koncom augusta ministerstvo zdravotníctva podalo trestné oznámenie na stránku Badateľ za šírenie poplašnej správy. Zároveň sa ministerstvo obrátilo priamo na predstaviteľov sociálnej siete Facebook, cez ktorú Badatel.net mnohé medicínske nezmysly šíri. „Niekoľko príspevkov portálu Badateľ už Facebook na náš podnet stiahol a následne nám potvrdili, že zredukovali dosah ďalších príspevkov tejto stránky na Facebooku," oznámilo ministerstvo, ktoré radí, ako môžu bežní čitatelia pomôcť zabrániť šíreniu nezmyslov: ak vidíte, že vaši známi šíria nebezpečné dezinformácie o zdraví, pokúste sa s nimi empaticky komunikovať, prípadne im posunúť link na reakciu, ktorá danú dezinformáciu vyvracia.

Odporúčame aj: Človek, ktorý stojí za šarlatánskymi webmi v SR a ČR, je zapletený do miliónového podvodu

Facebookova stránka Badatel.net má na facebooku viac ako 60 tisíc sledovateľov, poistila sa a pokúša sa rozbehnúť novú facebookovu stránku.

Ľudia môžu takisto dezinformáciu označiť Facebooku, aby ju tam vyhodnotili. Funguje to takto:


Zdroj: MZ SR

- nahlásite príspevok, o ktorom si myslíte, že je nepravdivý, viď. obrázok
- facebook spolupracuje s fact-checkingovými oganizáciami, ktoré nahlásené príspevky preverujú
- ak fact-checkeri označia príspevok za nepravdivý, Facebook zredukuje jeho dosah, alebo ho vymaže (napríklad v prípade, že ohrozuje zdravie)
- facebookovým stránkam, ktorým fact-checkeri opakovane označia ich príspevky za nepravdivé, Facebook následne zredukuje ich organický dosah

„Neodporúčame nahlasovať názory alebo hodnotiace úsudky len preto, že s nimi nesúhlasíte. Ľudia majú právo kritizovať ministerstvo, politikov, opatrenia a čokoľvek, čo chcú. Niečo iné sú však nebezpečné vyfabrikované hoaxy a dezinformácie o zdraví, proti nim sa musíme spoločne brániť obzvlášť v týchto časoch,“ píše ministerstvo.

Aktualizácia 12.10: Badatel.net je na facebooku úplne zablokovaný

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.