Vyhlásenie AstraZeneca: Pri 17 miliónoch zaočkovaných sa nenašla spojitosť medzi vakcínou a krvnými zrazeninami

Vyhlásenie AstraZeneca: Pri 17 miliónoch zaočkovaných sa nenašla spojitosť medzi vakcínou a krvnými zrazeninami Foto: MZ SR

Spoločnosť AstraZeneca dnes oznámila, že zhodnotila údaje o 17 miliónoch osôb z Európskej únie a Británie naočkovaných jej vakcínou proti covidu-19 a nenašla žiadne dôkazy o spojitosti medzi očkovacou látkou a zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín. Informovala o tom agentúra Reuters. Mnoho európskych krajín pozastavili očkovanie vakcínou AstraZenecy pre podozrenie na jej možné vedľajšie účinky.

"Starostlivé zhodnotenie všetkých dát o bezpečnosti viac ako 17 miliónov ľudí naočkovaných v Európskej únii a v Británii vakcínou proti covidu-19 AstraZeneca nepreukázalo zvýšené riziko pľúcnej embólie, hlbokej žilovej trombózy alebo zníženého množstva krvných doštičiek v akejkoľvek vekovej skupine, u akéhokoľvek pohlavia, akejkoľvek šarže, či v určitej krajine," uviedla firma vo vyjadrení.

Írsko sa dnes stalo zatiaľ poslednou krajinou, ktorá odporučila dočasne prerušiť očkovanie vakcínou od AstraZeneky. Ako dôvod uviedlo prípady z Nórska, kde boli hospitalizovaní traja nedávno očkovaní zdravotníci s krvácaním, krvnými zrazeninami a nízkym počtom krvných doštičiek.

Odporúčame aj: Reportáž RTVS o úmrtí po AstraZenece je zavádzajúca, redaktorky zmanipulovali vyjadrenie mŕtvej učiteľky

Dánsko a Nórsko pozastavili očkovania látkou od AstraZeneky už vo štvrtok a čoskoro ich nasledovali ďalšie krajiny ako Bulharsko, Rumunsko, Island či Thajsko. Rakúsko s Talianskom prestali pre podozrenie na nežiaduce vedľajšie účinky používať niektoré šarže vakcíny.

Očkovacie látky AstraZeneca, ktorú firma vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, sa vo štvrtok zastala aj Európska lieková agentúra (EMA) s tým, že v súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že za prípadmi krvných zrazenín stojí očkovanie.

Hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová v piatok označila prípravok za excelentný a dodala, že nie je dôvod ho nepoužívať.

Podobné stanovisko zverejnil aj slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.