Spotify po kritike ohlásila kroky proti dezinformáciám o covide-19

Spotify po kritike ohlásila kroky proti dezinformáciám o covide-19 Foto: Spotify

Hudobná streamovacia služba Spotify chce začať bojovať proti dezinformáciám o covide-19 navádzaním svojich užívateľov k dôveryhodným zdrojom. K podcastom, ktoré sa týkajú covidu-19, bude pridávať upozornenia s odkazom na databázu s vedeckými poznatkami a odporúčaniami zdravotníckych orgánov. Švédsky gigant novinku oznámil v nedeľu po škandále okolo podcastu amerického komentátora Joea Rogana, kvôli ktorému z platformy stiahol svoju tvorbu folkrockový pesničkár Neil Young a aj kanadská pesničkárka a gitaristka Joni Mitchellová.

"Pracujeme na pridaní výstrahy k akémukoľvek podcastu, ktorý zahŕňa diskusiu o Covid-19," napísal v tlačovej správe generálny riaditeľ Spotify Daniel Ek. "Táto výstraha nasmeruje používateľov do nášho centra o covide-19, čo je zdroj, ktorý poskytuje ľahký prístup k faktom podloženým dátami, aktualizovaným informáciám zdieľanými vedcami, lekármi, akademikmi a zdravotníckymi úradmi z celého sveta," pokračuje oznámenie.

Spotify tak prijíma podobné opatrenia, aké predtým zaviedli sociálne siete Facebook alebo Twitter, a to nielen v súvislosti s pandémiou, ale aj s predvlaňajšími prezidentskými voľbami v USA. Účinok takýchto varovných štítkov a odkazov na autoritatívne zdroje pritom nie je celkom jasný.

Odporúčame aj: Známy spevák sa stiahol zo Spotify, nepáči sa mu podcast proti vakcínam

"Na základe spätnej väzby, ktorá sa nám v posledných niekoľkých týždňoch dostala, je mi jasné, že máme povinnosť urobiť viac pre zaistenie vyváženosti a prístupu k široko prijímaným informáciám od lekárskej a vedeckej komunity," vysvetľoval Ek postup svojej spoločnosti. "Táto nová snaha bojovať proti dezinformáciám bude spustená v nadchádzajúcich dňoch v krajinách po celom svete," uviedol. Dodal, že to podľa neho bude prvýkrát, čo veľká streamovacia služba začne poskytovať doplňujúce informácie o covide-19.

Spoločnosť Spotify, ktorá je s asi 381 miliónmi používateľmi najväčšou hudobnou streamovacou platformou na svete, zároveň v nedeľu na svojom webe zverejnila existujúce "pravidlá platformy", v ktorých popisuje neprijateľný obsah. V usmerneniach pre tvorcov sa okrem iného píše, že by na Spotify nemal byť zverejňovaný obsah, ktorý "propaguje nepravdivé alebo nebezpečné klamlivé lekárske informácie, ktoré môžu spôsobiť ujmu off-line alebo priamo ohrozujú verejné zdravie". Príkladom závadného obsahu je podľa Spotify tvrdenie, že covid-19 a ďalšie ochorenia neexistujú, či nabádanie ľudí, aby sa zámerne nakazili koronavírusom s cieľom získať imunitu. Obsah, ktorý pravidlá porušuje, môže byť odstránený a opakované porušovanie pravidiel môže viesť k odstráneniu účtu.

Odporúčame aj: Platformu Spotify chce kvôli dezinformáciám opustiť ďalšia speváčka

Nedeľné vyhlásenie Spotify prichádza po tom, čo mnohí komentátori poukazovali na nejasnosti okolo toho, akým spôsobom streamovacia služba moderuje ponúkaný obsah. Pozornosť k tejto téme pritiahol predovšetkým kanadsko-americký hudobník Young, ktorý začiatkom minulého týždňa vyjadril nespokojnosť s tým, že platforma dáva výsadný priestor autorovi podcastov Roganovi. Ten podľa Younga šíri nebezpečné dezinformácie o vakcínach proti covidu-19.

Roganov podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je najpopulárnejším podcastom na Spotify, pričom spoločnosť autorovi platí za jeho exkluzívnu distribúciu. Každý mesiac si jeho nahrávky stiahne 200 miliónov ľudí. Päťdesiatpäťročný Američan v ňom v uvoľnenej atmosfére vedie niekoľkohodinové rozhovory so širokou škálou osobností, od podnikateľov a vedcov po hercov a športovcov.

V poslednej dobe začal Rogan vystupovať negatívne proti vakcínam proti covidu-19, vlani v apríli napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa nemali nechať očkovať. V programe tiež propagoval prípravok pre zvieratá proti parazitom ivermektín ako liek na covid-19, napriek negatívnym stanoviskám regulačných úradov USA, EÚ i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Pobúrenie vyvolal aj diel podcastu z konca minulého roka, v ktorom imunológ Robert Malone podľa webu PolitiFact aj desiatok expertov uviedol niekoľko nepravdivých tvrdení, keď okrem iného odrádzal od očkovania ľudí, ktorí covid-19 prekonali, a prirovnával protiepidemické opatrenia v USA k nacistickému Nemecku.

Pesničkár Young nakoniec nechal svoje skladby zo Spotify odstrániť, pretože firma odmietla stiahnuť Roganov podcast. Kanadská pesničkárka a gitaristka Joni Mitchellová v solidarite s Youngom v piatok oznámila, že chce, aby Spotify z ponuky stiahla všetku jej hudbu. Na sociálnych sieťach sa medzitým v súvislosti s kontroverziou začali množiť výzvy, aby ľudia prestali Spotify používať.

Rogan v nedeľu na dianie reagoval vyhlásením, v ktorom uvádza, že jeho jediným cieľom je "jednoducho hovoriť s ľuďmi" a že vyhľadáva hostí s "rôznymi názormi". Zároveň vyjadril podporu odkazovaniu na dodatočné informácie pri podcastoch súvisiacich s covidom-19. "Jasné, dajte to tam. Budem len rád," uviedol.