Šéf Facebooku príde do Bruselu vyjasniť otázky ohľadom ochrany osobných údajov

Šéf Facebooku príde do Bruselu vyjasniť otázky ohľadom ochrany osobných údajov Reprofoto youtube Harvard University

Konferencia predsedov politických skupín Európskeho parlamentu odsúhlasila, že šéf Facebooku Mark Zuckerberg by mal prísť na stretnutie so zástupcami EP vyjasniť otázky, ktoré sa týkajú používania osobných údajov.

 

Zakladateľ a šéf Facebooku prijal toto pozvanie a bude v Bruseli v čo najkratšom čase, možno už na budúci týždeň, aby sa stretol s lídrami politických skupín a predsedom a spravodajcom Výboru pre občianske práva, spravodlivosť a vnútorné veci.

"Naši občania si zaslúžia detailné vysvetlenie. Vítam rozhodnutie Marka Zuckerberga prísť osobne medzi predstaviteľov 500 miliónov Európanov. Je to krok správnym smerom k znovunastoleniu dôvery," povedal Carlo Corazza z EP.

Konferencia predsedov sa tiež rozhodla zorganizovať híring s Facebookom a ďalšími zainteresovanými. Cieľom je umožniť členom príslušných výborov uskutočniť hĺbkovú analýzu všetkých aspektov, ktoré sa týkajú ochrany osobných údajov. Osobitný dôraz bude kladený na možný dopad na volebné procesy v Európe.

Prioritou Európskeho parlamentu je zaistiť fungovanie digitálneho trhu s vysokou úrovňou ochrany osobných údajov, efektívnymi pravidlami copyrightu a ochranou práv spotrebiteľov. Internetové giganty musia niesť zodpovednosť za to, čo publikujú, vrátane zjavne falošných správ a ilegálneho obsahu. Slobodu musí sprevádzať aj zodpovednosť, píše EP.