Krajcer odišiel z Glob.sk, Ruttkayová sa stala šéfredaktorka

Krajcer odišiel z Glob.sk, Ruttkayová sa stala šéfredaktorka Foto: FB D. Krajcer

Keď sme koncom augusta písali o spravodajskom webe Glob.sk, Daniel Krajcer mal s webom ešte veľké plány, v súčasnosti je všetko inak. Krajcer sa rozhodol z projektu odísť.

Na trhu sa snaží udomácniť nový spravodajský web Glob.sk, na jar sa projektovým manažérom projektu stal bývalý minister kultúry Daniel Krajcer, v lete do Glob.sk prestúpila kontroverzná redaktorka Plus Jeden deň Martina Ruttkayová  na pozíciu redaktorky, ktorá mala mať na starosti spravodajský tím.

Daniel Krajcer sa pár dní na to rozhodol z projektu odísť. Ruttkayová povýšila, už je šéfredaktorkou. To, že Krajcer už v Glob.sk dva týždne nie je, nám potvrdila Ruttkayová aj samotný Krajcer.

Reprofoto TV/Pluska

Kým však Ruttkayová tvrdí, že Krajcer dlhšie v projekte byť ani nemal, Krajcer hovorí niečo iné. Naviac, v auguste, keď sme sa o Glob.sk s Krajcerom rozprávali, mal s webom veľké plány, nehovoril o tom, že onedlho končí. „Spolupráca s Danielom Krajcerom bola ukončená podľa dohody, nakoľko svoju úlohu v projekte splnil. Jeho pozícia bola iba dočasná do spustenia plnohodnotnej redakcie,“ napísala Ruttkayová.

Krajcer sa nad Ruttkayovej odpoveďou zasmial. „Spolupráca so mnou nebola ukončená, ja som ju ukončil. Bol som v pozícii spolumajiteľa, nie najatého manažéra,“ povedal pre Omédiách.com Krajcer. Ako dodal z projektu sa rozhodol odísť sám, lebo: „S partnermi sme mali odlišné predstavy o fungovaní portálu,“ povedal. 

Martina Ruttkayová bola v minulosti redaktorkou Slovenskej televízie, Hospodárskych novín, TV Lux, Aktuálne.sk aj týždenníku Plus 7 dní. Ruttkayová, ktorá sa v Plus Jeden deň špecializovala hlavne na politiku, bola podpísaná pod rôznymi neobvyklými textami, ktoré boli za hranicou novinárskej etiky. Napríklad v niekoľkých textoch sa zamerala na diskreditáciu organizátora protikorupčných protestov Davida Straku, čo kritizovali viacerí novinári. „Spôsob, ako pracuje s informáciami, ako priamo so študentom komunikuje a aké závery z týchto textov vyvodzuje pre čitateľov, je pochybný,“ napísal napríklad novinár Filip Obradovič v komentári Redaktorka Plusky poľuje na študenta z protestov, akoby dostala zadanie. Ruttkayová vystupovala ako svedkyňa pri obvinení Daniela Lišpica a Gábora Grendela, vypovedala podľa Lipšica na podnet Mariána Kočnera, kde vystupovala proti Grendelovi. Vyšetrovateľovi odovzdala dokumenty, ktoré jej vraj dal Grendel. Grendel podal na novinárku trestné oznámenie za krivé obvinenie

Pre Glob.sk píšu komentáre napríklad Matej Hlôška (v minulosti pracoval v rádiu Expres a venoval sa aj PR) aj Peter Králik, ktorý v minulosti pôsobil v Slobodnom vysielači, na webe medzicas.sk či KVonline.sk. Redaktorkami webu sú Kristína Koštialiková, Henrieta Hačundová, ktoré zatiaľ v médiách veľmi nepôsobili.
Do redakcie majú prísť ďalší ľudia, kto to má byť Ruttkayová pre Omediach.com odmietla povedať.

Prevádzkovateľom webu Glob.sk je spoločnosť MADWIRE, jej vlastníkom je Dionýz Stehlík, bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku za vlády Ivety Radičovej, podnikal aj s bývalým ministrom financii za Smer Jánom Počiatkom.  Web Glob.sk je partnerským projektom Zoznam.sk.