Angela Merkleová oznámila na facebooku, že odchádza z facebooku (VIDEO)

Angela Merkleová oznámila na facebooku, že odchádza z facebooku (VIDEO) Reprofoto FB A. Merkel

Nemecká kancelárka Angela Merkelová ruší svoj osobný facebookový účet. Sama to dnes oznámila vo videu zverejnenom práve na facebooku.

 

Dôvodom je nedávny odchod z čela najsilnejšej strany Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Facebookové stránky dlhoročné šéfky nemeckej vlády majú viac ako ako 2,5 milióna sledovateľov. Je to najviac zo všetkých nemeckých politikov a viac než má napríklad francúzsky prezident Emmanuel Macron.

"Dnes vám chcem poďakovať za silnú podporu mojej facebookovej stránky," uviedla Merkelová vo videu. "Viete, že už nie som šéfkou CDU, a preto zavriem svoju facebookovú stránku," dodala.

Na facebookovom profile Angely Merkelovej sú aj správy z jej bežného života, napríklad, že rada chodí na operu a má rada Richarda Wagnera. Jej obľúbeným filmom je romantická dráma Spomienky na Afriku z roku 1985 a jej snom je podniknúť cestu po Transsibírskej magistrále z Moskvy do Vladivostoku. Rada číta ruských klasikov Tolstého a Dostojevského.

Merkelová dnes vyzvala svojich fanúšikov, aby naďalej sledovali jej prácu kancelárky prostredníctvom facebookových stránok spolkovej vlády a účtu "Bundeskanzlerin" (Spolková kancelárka) na Instagrame. Na twitteri nie je, ale jej názory a dianie okolo kancelárky sprostredkováva užívateľom tejto platformy vládny hovorca Steffen Seibert.

Šesťdesiatštyriročná politička stojí na čele nemeckej vlády od roku 2005. Keď sa jej v roku 2015 spýtali, čo si myslí o facebooku, odpovedala trochu sucho. "Je príjemné ho mať. Je to príjemné ako mať auto alebo obstojnú práčku," vyhlásila kancelárka.

Merkelová v decembri opustila post predsedníčky najsilnejšej nemeckej strany a do jej čela bola zvolená jej spojenkyňa, bývalá premiérka spolkovej krajiny Sársko Annegret Krampová-Karrenbauerová. Kancelárkou chce Merkelová zostať do konca tohto volebného obdobia, teda do roku 2021.