Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok

Irán nevylúčil, že za požiarom v Natanze bol kybernetický útok Ilustr. reprofoto youube BIS

Irán podnikne odvetu proti ktorejkoľvek krajine, ktorá spácha kybernetický útok na jeho jadrové zariadenia. Po štvrtkovom požiari v blízkosti továrne na obohacovanie uránu v Natanze to vyhlásil šéf iránskej civilnej obrany.

 

Niektorí iránski činitelia incident pripočítajú kybernetickej sabotáži. Iránska najvyššia bezpečnostná rada oznámila, že príčinu požiaru pozná, ale z bezpečnostných dôvodov nebude zatiaľ oznamovať bližšie informácie, píše agentúra Reuters.

Prevádzka v Natanze, asi 250 kilometrov od Teheránu, patrí k niekoľkým zariadeniam, ktoré pravidelne monitoruje Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

Iránska organizácia pre atómovú energiu najprv informovala, že sa incident v Natanze stal skoro ráno vo štvrtok. Zariadenie sa nachádza v púšti v centrálnej provincii Isfahán. Neskôr zverejnila fotografiu jednopodlažnej tehlovej budovy s čiastočne obhorenou strechou a múrmi. Vytrhnuté dvere naznačovali, že sa na mieste odohral výbuch.

"Reakcia na kybernetické útoky sú súčasťou iránskej obrannej sily. Ak sa preukáže, že naša krajina bola napadnutá kybernetickým útokom, budeme reagovať," uviedol šéf civilnej obrany Gholámrezá Džalál vo štvrtok večer v štátnej televízii.

Vo štvrtok iránska štátna agentúra IRNA zverejnila článok, ktorý hovoril o možnej sabotáži zo strany nepriateľov, ako sú Izrael či Spojené štáty, ani jeden štát však z útoku priamo neobvinila.

Tri nemenovaní iránski činitelia uviedli, že príčinou požiaru podľa nich bol kybernetický útok. Podľa Reuters však svoje tvrdenia nepodložili dôkazmi. Jeden činiteľ povedal, že útok bol zacielený na halu, kde sa zostavujú odstredivky na obohacovanie uránu a doplnil, že nepriatelia Iránu spáchali podobné útoky už v minulosti. Ďalší dva činitelia bez uvedenia dôkazov poznamenali, že za útokom mohol stať Izrael.

Na otázku novinárov ohľadom nedávnych incidentov hlásených u strategicky dôležitých iránskych zariadení izraelský premiér Benjamin Netanjahu odvetil: "Evidentne do toho nemôžeme preniknúť".

V roku 2010 bol počítačový červ Stuxnet, ktorého vývoj mnohí pripisujú Spojeným štátom a Izraelu, odhalený po tom, čo bol použitý k útoku na zariadenia v Natanze.

Prevádzka v Natanze bol postavená tajne, bez toho aby o tom vedela MAAE, ale v roku 2002 o ňom informovala iránska opozičná skupina. Irán existenciu zariadení priznal v roku 2003.

Podzemné zariadenie v Natanze je naďalej kľúčovou súčasťou iránskeho programu na obohacovanie uránu. Irán však odmieta, že by sa usiloval o vývoj jadrových zbraní a tvrdí, že jeho jadrový program slúži len na mierové účely.

Irán svoj jadrový program obmedzil výmenou za zrušenie väčšiny medzinárodných sankcií na základe dohody so šiestimi svetovými mocnosťami v roku 2015. Potom, čo Spojené štáty od dohody pred dvoma rokmi odstúpili a zaviedli proti Iránu nové sankcie, začala islamská republika časti dohovoru vypovedať.