Nemecká rozviedka kvôli kyberútokom varuje pred ruskou GRU

Nemecká rozviedka kvôli kyberútokom varuje pred ruskou GRU Ilustr. reprofoto youtube EK

Spolkový úrad pre ochranu ústavy (BfV), teda nemecká civilná kontrarozviedka, vydala aktuálne varovanie pred jednou z jednotiek ruskej tajnej vojenskej služby GRU. Ide o jednotku 29155, ktorá podľa nemeckých spravodajcov vykonala kybernetické útoky proti cieľom v krajinách NATO a Európskej únie. České tajné služby koncom minulého týždňa informovali, že sa pod vedením amerických partnerov podieľali na odhalení kybernetického aktéra spájaného práve s jednotkou GRU 29155.

BfV sa vo vyhlásení na svojich internetových stránkach odvoláva na varovanie zahraničných spravodajských služieb, vrátane amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), týkajúce sa ruských celosvetových kybernetických aktivít namierených okrem iného proti kritickej infraštruktúre. "V tejto súvislosti sa hovorí o ruskej kybernetickej skupine, ktorá je podľa poznatkov amerických tajných služieb spojená s jednotkou GRU 29155," píše sa v tlačovej správe BfV.

Cieľom kyberútokov tejto jednotky sa podľa nemeckých spravodajcov stali siete v členských štátoch NATO aj krajiny v Latinskej Amerike a strednej Ázii. Ide o deštruktívnu činnosť aj o krádeže dát. Útoky sa zameriavajú na "kritickú infraštruktúru, ako sú vládne miesta, podniky z odborov financií, dopravy, energetika a zdravie".

"Od začiatku je zrejmým cieľom tohto aktéra vysledovať pomoc Ukrajine a narušiť ju", uvádza BfV.

České Vojenské spravodajstvo a Bezpečnostná informačná služba (BIS) v piatok informovali, že sa pod vedením americkej FBI podieľali na odhalení činnosti kybernetického aktéra spájaného s ruskou vojenskou tajnou službou GRU. Kybernetické hrozby súviseli s jednotkou GRU 29155, ktorú českí vyšetrovatelia spojili s výbuchom muničného areálu vo Vrbětice na Zlínsku v roku 2014.