Čína reaguje na snahy USA obmedziť TikTok

Čína reaguje na snahy USA obmedziť TikTok Reprofoto TikTok

Čína nemieni akceptovať, aby Spojené štáty ukradli akúkoľvek čínsku technologickú firmu a je pripravená zakročiť aj vo veci čínskej firmy ByteDance a jej aplikácie TikTok. Napísal to dnes čínsky denník China Daily, ktorý patrí čínskej komunistickej strane.

TikTok je tŕňom v oku amerického prezidenta Donalda Trumpa, podľa ktorého aplikácia predstavuje bezpečnostné riziko. V USA ju chce zakázať, iba ak by sa americká softvérová spoločnosť Microsoft dohodla, že americké aktivity od firmy ByteDance odkúpi.

Trump dal Microsoftu čas na dohodu do 15. septembra. K situácii sa v pondelok vyjadril aj obchodný poradca Bieleho domu Peter Navarro, ktorý v rozhovore v televízii CNN navrhol, aby Microsoft svoj podiel v Číne predal, ak sa chystá kúpiť aplikáciu pre zdieľanie krátkych videí TikTok. "Vyvstáva nám tu otázka, či Microsoft nebude kompromitovaný. Čo keby Microsoft svoj podiel v Číne predal?" položil otázku Navarro.

China Daily v dnešnom vydaní píše, že zastrašovanie čínskych technologických firiem zo strany Spojených štátov je výsledkom politiky "Amerika na prvom mieste", ktorú presadzuje Trump a ktorá podľa Pekingu nemôže mať víťaza. Čína tak nemá inú možnosť, než sa podrobiť, alebo sa v odvetví vyspelých technológií vydať cestou boja kto z koho, napísal čínsky denník vo svojom úvodníku.

Čína má "veľa možností, ako odpovedať, ak (Trumpova) administratíva presadí svoj plán 'rozbiť a vylúpiť'," píše denník.

Microsoft v pondelok uviedol, že s firmou ByteDance rokuje o prevzatí niektorých častí TikToku. Minister zahraničia Mike Pompeo cez víkend vyhlásil, že Trump sa chystá zasiahnuť proti čínskym softvérovým firmám, ktoré čínskej vláde sprístupnili dáta užívateľov, uviedla agentúra Reuters.

Denník Global Times, za ktorým tiež stojí čínska komunistická vláda, napísal, že spôsob, akým Washington zaobchádza s čínskymi podnikmi ByteDance a Huawei Technologies naznačuje, že Spojené štáty sa snažia svoje ekonomické väzby na Čínu pretrhnúť. Čína mala pritom len obmedzené možnosti poskytnúť týmto firmám ochranu tým, že by siahla k odvetným opatreniam voči americkým firmám, pretože Spojené štáty majú technologický náskok a vplyv na svojich spojencov, napísal čínsky denník.