Vznikol nový online denník Štandard. Avizuje, že nechce dotácie od EU

Vznikol nový online denník Štandard. Avizuje, že nechce dotácie od EU Jaroslav Daniška Foto: RTVS

Dnes začal vychádzať nový online denník Štandard. Za novým webom je bývalý redaktor .týždňa a Postoja Jaroslav Daniška a známy producent Peter Núñez.

"Štandard chce vyvážiť mediálny priestor, ktorý dnes neodzrkadľuje politickú a spoločenskú realitu na Slovensku. Novinári z hlavných médií čoraz otvorenejšie sympatizujú s progresívne-liberálnymi stranami a politikmi, čo vytvára nerovnováhu, ktorá je v pluralitnej spoločnosti neprirodzená a škodí politike, spoločnosti aj samej novinárčine. Vadí nám to. A nechceli sme sa len tak prizerať. Cítime to o to viac, že sa hlásime k tradíciám slovenského disentu, tajnej cirkvi a zápasu proti komunizmu a niektoré normalizačné triky sa začínajú opäť vracať. Chceme túto situáciu zmeniť," vysvetľuje v úvodníku šéfredaktor nového webu Jaroslav Daniška.

Dizajn nového online denníka

Majiteľom Štandardu je producent Peter Núñez, ktorý minulý rok Daniškovi pomohol pri ceste na televízne obrazovky RTVS pri štarte ideovo podobnej diskusnej relácie Do kríža.

"Peter Núñez ... stál pri zrode idei a je motorom celého média. Je to v našich pomeroch vzácne a vážime si to," píše Daniška.

Peter Núñez posledné desaťročie získava miliónové zákazky od RTVS aj od štátu cez bývalú firmu OREO TV, dnes Nunez NFE aj agentúru Loco Agency. Do jeho portfólia patria relácie ako Farma, V siedmom nebi, Milujem Slovensko, Najväčší Slovák, OTO, Slnko v sieti, Slovensko hľadá Superstar a mnohé ďalšie.

Mimoriadne štedrá k Núñezovým firmám bola doposiaľ aj štátna spoločnosť Tipos, dodával kampane aj pre niektoré ministerstvá - napríklad jeho firma stála aj za spotmi mediálne známej kampane pre ministerstvo zahraničných vecí.

Núñezova firma Loco Agency má aj spoločnú firmu s firmou Penty - s News and Media Services, (ktorá je servisnou agentúrou vydavateľstva Penty NMH)  Media Connection.

NUNEZ NFE je 50% vlastníkom SENZI a.s., ktorá prevádzkuje hudobnú televíznu stanicu SENZI, v roku 2018 spustil platenú hudobnú stanicu Lala TV.

Odporúčame aj: Vyšiel Flašíkov eReport - s tajným stretnutím Pellegriniho s Gučíkom aj s radami veštice

Štandard plánuje spoplatnenie

„Denník Štandard je súkromné médium, naše financovanie je transparentné, nebudeme financovaní prostredníctvom fondov EÚ ani iných nástrojov, ktoré by obmedzili slobodu a nezávislosť média. Základným zdrojom financovania v budúcnosti bude spoplatnený prístup k článkom. Kým sa tak stane, naše články sú voľne otvorené a dostupné,“ píše denník, s tým, že v pláne má aj vydávanie kníh či tlačeného mesačníka a videoobsah.
  
Medzi prvými textami je napríklad rozhovor s Richardom Sulíkom, komentár bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka.

Zástupcami šéfredaktora je publicista Jozef Hajko, ktorý niekoľko mesiacov moderoval diskusnú reláciu RTVS O 5 minút 12, a Peter Števkov, ktorý písal pre istý Denník Slovensko.

Pravidelnými komentátormi Štandardu budú okrem Danišku, Števkova, Hajka je aj Ján Baránek a Vladimír Palko, ktorému robil Daniška na ministerstve vnútra poradcu.

Medzi redaktormi je napríklad Martin Leidenfrost, novinár pôvodom z Rakúska, či Veronika Šmiralová, ktorá bola súčasťou investigatívneho tímu okolo Jána Kuciaka v Aktualitách.