PR babráctvo RTVS pri ankete Najväčší Slovák

PR babráctvo RTVS pri ankete Najväčší Slovák Foto: RTVS

Anketa Najväčší Slovák priniesla okrem čudného rebríčka aj ukážku absolútne nezvládnutého PR či presnejšie "nepropagácie" projektu, za ktorý zaplatí RTVS spoločnosti Petra Núñeza 700 tisíc eur.

Okrem pár spotov, ktoré RTVS masívne vysielala, nemala relácia takmer žiadnu informačnú podporu na webe a sociálnych sieťach RTVS.

Na titulke RTVS ešte dnes, deň po skončení nominačného kola, svieti ako hlavný text odkaz na článok z októbra minulého roka, kde sa píše o tom, že projekt len bude, s inštrukciami, ako môžu ľudia nominovať osobností do ankety.



Aktualizácia: Po výjdení tohto článku RTVS tiulku svojho webu aktualizovala.

Spoty odkazovali na vlastnú stránku ankety www.najvacsislovak.sk , na ktorú zverejnili v októbri základné informácie o súťaži, no za 2 mesiace na nej nepribudlo vôbec nič. Až dnes popoludní, deň po zverejení všetkých 100 mien nkety, sa na nej objavila aspoň TOP 10 osobností.

Podobne to je aj so sociálnymi sieťami celého projektu.

Odporúčame aj: TOP 10 Najväčšieho Slováka s Husákom, Jánošíkom či Hlinkom je najmenší problém tejto ankety

Prvé kolo hlasovania, keď diváci mohli navrhnúť svojich favoritov, začalo na začiatku novembra. Od 27. decembra do 30. decembra televízia každý deň na Jednotke zverejnila vždy desiatku osobností, ktoré sa dostali do rebríčka. Diváci, ktorí vysielanie nestihli, však márne hľadali na stránkach a sociálnych sieťach RTVS jednotlivé rebríčky. Bez odpovede ostávali ich otázky aj na sociálnych sieťach RTVS.

To isté nastalo aj večer 1.1. po slávnostnom vyhlásení všetkých mien ankety. RTVS nikde nezavesila celý rebríček ankety. Zverejnili ho iné weby, vrátane webu Omediach.com. Na facebook dala RTVS po "gala vysielaní rebríčka" aspoň spot s odkazom na prvú desiatku.

Odporúčame: Kompletný zoznam ankety Najväčší Slovák: Je v ňom Fico, Sagan, Adela, Mečiar či Štúr

Tlačovú správu poslala RTVS do médií až na druhý deň po vyhlásení rebríčka a v nej spomenula len osobností, ktoré sa ocitli v prvej TOP desiatke.

O tom aké je promo akcie "úspešné" svedčia aj účty súťaže na sociálnych sieťach. Na špeciálnej stránke na Instagrame má anketa 132 sledovateľov, pričom posledný príspevok zverejnila RTVS 13. decembra.


Na facebooku má necelých 1200 sledovateľov.

Súťaž má viacero nejasností

RTVS minimálne promovala možnosti hlasovania. Nikde zreteľne nekomunikovala hlavné podmienky súťaže, napríklad, akú národnosť môže mať kandidát. Podľa názvu súťaže viacerí predpokladali, že slovenskú, možno aj preto sa do stovky nedostal prvý československý prezident T.G. Masaryk. Nakoniec asi národnosť nebola v súťaži podstatná, keďže postúpili aj Mária Terézia či Cyril a Metód.

Okrem upútavky na Tisa pripravila RTVS upútavky na Husáka, Hviezdoslava, Štefánika, Jánošíka, Dubčeka - tí boli súčasťou masívnej kampane v televízii aj rozhlase. Väčšina osobností z upútaviek sa dostali do prvej desiatky alebo na vyššie priečky ankety. Určite mali výhodu pred ostatnými.

Ak by sa verejnosť a viaceré inštitúcie neozvali proti Tisovi, ktorého z ankety aj po nesúhlase operátorov tvorcovia vyradili, určite by sa v prvej desiatke vynímal vďaka upútavke aj on.

Odporúčame aj: Rezník Tisa škrtol až po výhradách dvoch operátorov

RTVS nepromovala zreteľne, do kedy môžu ľudia hlasovať. Objektívnosť ankety znižovala aj možnosť viackrát hlasovať z jedného čísla – bolo by zaujímavé sa pozrieť, koľko takých hlasovaní z jedného čísla pomohlo v rebríčku aktívnym politikom.
V štatúte sa píše, že každý môže hlasovať za jednu osobnosť, v ankete je však aktuálne na jednom mieste Cyril aj Metód.

Podľa štatútu mala RTVS zverejniť poradové čísla nominovaných osobností, ktoré postúpili do hlasovacej fázy (1 – 10), počas vysielania programu. Nestalo sa tak, poradové čísla osobností aj s telefónnymi číslami sa na obrazovke objavili až po titulkoch a reklamnom bloku, keď už mnohí diváci od obrazoviek odišli.  Ak si chcel niekto pozrieť, ako ma hlasovať na stránke RTVS mal smolu, inštrukcie sa na stránke objavili až nasledujúci deň (dnes).

Zaujíma Vás zákulisie médií? Sledujte nás aj na našom facebooku.