Ruský cenzorský úrad zablokoval päť desiatok webov spojených s Navalným

Ruský cenzorský úrad zablokoval päť desiatok webov spojených s Navalným Foto: Facebook Alexej Navalnyi

Ruský cenzorský úrad Roskomnadzor zablokoval internetové stránky väzneného opozičného predáka Alexeja Navalného (navalny.com) a ďalších 48 webov osôb a organizácií, ktoré sú prepojené s hlasným kritikom Kremľa. S odvolaním sa na Navalného tím o tom informovali agentúry Reuters a AFP. Server Meduza poznamenal, že niektorí užívatelia v Rusku môžu stránky naďalej otvoriť, iní nie.

Roskomnadzor podľa Medúzy uviedol, že webové stránky zablokoval na žiadosť generálnej prokuratúry. Navalného blízky spolupracovník Leonid Volkov dodal, že zatiaľ nie je jasný konkrétny dôvod.

V júni moskovský súd vyhovel žiadosti ruskej prokuratúry a označil fondy a štáby spojené s väzneným opozičníkom Alexejom Navalným za extrémistické organizácie. Verdiktom vstúpil zároveň do platnosti zákaz ich činnosti.

Zablokovanie stránok prichádza po tomto rozsudku a zároveň niekoľko týždňov pred septembrovými parlamentnými voľbami v Rusku, podotkla agentúra Reuters. Ruské úrady pritom začali pred voľbami do Štátnej dumy tvrdo potláčať aktivity kritické voči Kremľu.

Navalnyj si odpykáva 2,5 ročný trest väzenia kvôli porušeniu podmienky skoršieho rozsudku. Polícia ho zadržala v januári po jeho návrate z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy. Nemecké vojenské laboratórium dospelo k záveru, že Navalnyj bol otrávený nervovo paralytickou látkou zo skupiny novičok. To potvrdili aj ďalšie európske odborné pracoviská a Organizácie pre zákaz chemických zbraní. Moskva otravu Navalného popiera.

Vo februári mu ruský súd zmenil predtým uložený podmienečný trest za spreneveru na nepodmienečný a poslal ho do väzenského tábora IK-2 vo Vladimírskej oblasti. Navalnyj sám svoje väznenie označuje za politicky motivované.