Ako si urobiť smart domácnosť a ako s ňou ušetriť?

Ako si urobiť smart domácnosť a ako s ňou ušetriť?

Pohľad na smart domácnosť sa za posledných 10-12 rokov výrazne zmenil. Paradoxne, v minulosti to bolo vnímané oveľa viac futuristicky ako dnes a pravdepodobne rozhodujúcim aspektom bola aj cena. Dnes, práve možnosť ušetriť, je dôvodom pre smart riešenie, hovorí Tomáš Krajčík, vedúci oddelenia nepriameho predaja spoločnosti SWAN v rozhovore s Rolandom Kyškom, šéfom marketingu Swanu/4ky.

So smart zariadeniami sme prišli do kontaktu v podstate všetci. Najprv, keď prišli na trh smart telefóny, potom sme si začali kupovať smart televízory. Internet doplnil televízne pozeranie o rôzne funkcie, pribudol elektronický televízny sprievodca a vymoženosti ako nahrávanie, archív, spätné pozeranie, sťahovanie filmov a podobne. V podstate si vďaka smart riešeniu pozrieme čokoľvek kedy chceme a kde chceme.

Ako funguje smart domácnosť

Smart domácnosť je veľmi jednoduché automatické prepojenie rôznych prvkov v rámci domácnosti, pomocou ktorého vieme riadiť osvetlenie, kúrenie, spotrebiče... Ovládanie je riadené buď pomocou centrálnej jednotky, ktorá je zvyčajne umiestnená v technickej miestnosti, alebo prostredníctvom aplikácie. Smart riešenie nie je len o pohodlí, ale malo by aj ušetriť peniaze.

Smart riešenia prinášajú zvýšený pocit bezpečia

Z pohľadu ochrany vlastného majetku a rodiny je viacero smart riešení, ktoré je možné využívať.
Napríklad smart IP kamery strážia vašu domácnosť aj keď nie ste doma. Kamera sa pripojí na spoľahlivý domáci internet a dianie pri dome či v dome sledujete cez aplikáciu v mobilnom telefóne.

Je možné využiť IP kamery aj na chalupe, kde je slabý alebo žiaden internet? „S LTE internetom Swanu pokrývame aj okrajové časti miest a niektoré dediny. Pokiaľ je chata na takomto mieste, dá sa kamera pripojiť na LTE. Ak je to trochu ďalej, tak sa dá pripojiť prostredníctvom 4ky. Ak je však chata mimo takéto pokrytie, dajú sa využiť tzv. fotopasce. Tie fungujú s vlastným zdrojom, batériou a pamäťovými kartami na báze tepelného snímania, čiže ak pred kamerou nastane pohyb, kamera sa spustí a máme záber,“ voroí Tomáš Krajčík.

V rámci bezpečnosti sa využíva aj video doorbell. „Video doorbell má okrem ochrany aj iné využitie. Napríklad vidím, že prišiel kuriér. Viem, že sa nemôžem dostaviť, tak cez hlas odovzdám prostredníctvom dorbellu kuriérovi odkaz, že žiaľ, nemôžem si prebrať zásielku, že nech sa zastaví v inom čase.“
Dorbell má podobné funkcie ako fotopasca. Pri pohybe pred dverami dokáže zaznamenať pohyb nežiadúcej osoby a v prípade nejakého útoku sa dá spätne dohľadať a identifikovať, kto sa pred našim domom nachádzal. „Určite by som odporúčal tento dorbell pri domoch, ktoré nemajú predzáhradku, čiže majú k vchodovým dverám voľný prístup.“

Ako sa dá usporiť vďaka smart domácnosti?

Smart domácnosť je unikátna v tom, že je možné nasadiť jednotlivé sieťové prvky prakticky do čohokoľvek. Napríklad spoločne na kúrenie a žalúzie. Nastavím si vykurovanie miestnosti na 23 stupňov a idem spokojne do práce. Na poludnie sa mi oprie slnko do okna, žalúzie na základe snímača zaregistrujú zvýšenú svietivosť, tak sa vyklopia tak, aby sa slnečné lúče dostali do miestnosti, a môj radiátor stiahne ohrev a dochádza k šetreniu.“

Iní si už nevedia predstaviť život bez hlasových asistentov ako Alexa, Apple Home či Google Home. "Je to na ľuďoch, či chcú mať doma futuristické ovládanie napríklad žalúzií: Poviem, Alexa zdvihni žalúzie, alebo sa spoľahnem na aplikácie. To množstvo spotrebičov, ktoré sa dajú ovládať cez hlasových asistentov sa neustále zväčšuje. Dnes už môže byť smart dokonca aj kávovar."

Pri smart riešeniach je potrebné si zariadiť vhodnú konektivitu. „Je dôležité si uvedomiť, čo od toho očakávam, čo potrebujem. Napríklad v štandardnej rodine s dvomi deťmi má každý smartfón, minimálne jeden tablet, možno počítače, určite je dôležité si premyslieť, na čo ten internet použijem a v druhom rade, kde sa nachádzam. Ak sa nachádzam v meste, odporúčam pre takú rodinu káblové pripojenie, optiku. Ak sa nachádzajú na okraji mesta, na vidieku, odporúčam LTE pripojenie."

Má človek siahnuť po centrálnom riešení alebo ísť po jednotlivých častiach? „Keby som si šiel zariadiť smart domácnosť, pozriem sa na to, čo je pre mňa absolútne najdôležitejšie. Pre mňa to je ochrana rodiny a majetku, následne, aby som vedel ušetriť, a potom nejaká zábava. Určite by som sa s poradil s nejakým odborníkom, do akej mieri chcem využívať túto službu, na čo to potrebujem. SWAN spolupracuje v rámci Slovenska s viac ako 150 obchodnými a inštalačnými partnermi v rámci Slovenska.

Treba si však brať do úvah aj to, že ak mám hlasového asistenta, tak má tá domácnosť asi odpočúva.

Seriál podcastov Čaj o 4tej o zaujímavostiach zo sveta telekomunikácií a IT vzniká na základe spolupráce Omediach.com so Swanom.