Google a Youtube prestali predávať online reklamu v Rusku

Google a Youtube prestali predávať online reklamu v Rusku Ilustr. foto: Google

Americká internetová spoločnosť Google prestala predávať online reklamu v Rusku. Rozhodnutie sa týka vyhľadávača, platformy YouTube aj externých partnerov, ktorí prostredníctvom Googlu publikujú obsah. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Po ruskej invázii na Ukrajinu obdobný krok urobili spoločnosti Twitter či Snap. Google má najvyššie tržby za online reklamu na svete.

"Vzhľadom na mimoriadne okolnosti pozastavujeme reklamy Google v Rusku," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. "Situácia sa rýchlo vyvíja a my budeme aj naďalej zdieľať aktuálne informácie, až to bude vhodné," dodala.

Spoločnosť už predtým znemožnila nakupovať alebo predávať reklamy prostredníctvom svojej technológie médiám, ktoré financuje ruský štát. Rovnako sa odvolala na svoju politiku citlivých udalostí, ktorá zakazuje marketing, ktorý sa snaží využiť vojnu, s výnimkou protestných alebo protivojnových reklám.

Ruský cenzúrny orgán Roskomnadzor v pondelok nariadil spoločnosti Google, aby prestala zobrazovať reklamy, ktoré obsahujú nepresné informácie o stratách, ktoré utrpeli ruskí vojaci a ukrajinskí civilisti. Vo štvrtok regulátor americkej firme nakázal, aby prestala zobrazovať na platforme YouTube reklamy s "nepravdivými politickými informáciami" o Ukrajine, ktorých cieľom bolo "dezinformovať ruské publikum" o aktuálnych udalostiach.

Moskva v minulosti pokutovala alebo obmedzovala prístup k službám, ktoré ignorovali jej požiadavky. Spoločnosť Google vlani zaplatila cez 32 miliónov rubľov na pokutách kvôli porušovaniu obsahu. Podľa údajov podnikovej databázy SPARK predstavovali v roku 2020 tržby Googlu v Rusku 85,5 miliardy rubľov.