Google spúšťa na Slovensku s niektorými médiami Google News Showcase

Google spúšťa na Slovensku s niektorými médiami Google News Showcase

Spoločnosť Google spúšťa na Slovensku Google News Showcase čiže výber Správ Google.

Slovensko je treťou krajinou v regióne strednej a východnej Európy a 9. krajinou v Európe, kde spoločnosť uviedla tento nový produkt na trh.

Na spustenie Google News Showcase spoločnosť uzavrela zmluvy so šiestimi slovenskými vydavateľstvami, ktorým bude pravidelne platiť licenčné poplatky za obsah, ktorý dodajú službe Správy Google. Konkrétne ide o C.E.N., FPD Media, SITA, N Press, Petit Press a Zoznam a ich tituly TA3.com, Cas.sk, Webnoviny.sk, DennikN.sk, SME.sk a Topky.sk. Výber Správ Google umožní čitateľom prístup k niektorým plateným článkom na webových stránkach vybraných spolupracujúcich médií. Spravodajské panely výberu Správ Google sa používateľom začnú zobrazovať postupne v priebehu dnešného dňa, informuje Google v tlačovej správe.

Výber Správ Google poskytuje médiám väčšiu kontrolu nad tým, ako sú ich správy prezentované na platformách spoločnosti Google, ale aj možnosť presmerovať čitateľov na texty článkov v plnom znení na svojich stránkach. Okrem príjmov, ktoré vydavatelia získajú vďaka rozšíreniu svojich správ na nové publikum, budú od spoločnosti Google dostávať aj pravidelné licenčné poplatky. Čitatelia zase dostanú možnosť prečítať si od vybraných vydavateľov bezplatne aj určitý počet článkov, ktoré sú bežne spoplatnené.

Od spustenia programu Google News Showcase v roku 2020 sa jeho súčasťou stalo viac ako 1 200 spravodajských titulov z celého sveta. Produkt sa už používa v 15 krajinách, vrátane Českej republiky, Austrálie, Kanady, Írska, Poľska, Nemecka, Talianska a Spojeného kráľovstva, pričom v zahraničí ho využívajú médiá ako britské Financial Times a The Telegraph či nemecké FAZ a Der Spiegel.

 Google News Showcase vnímame ako príležitosť priblížiť našu prácu novým čitateľom, a zároveň pevne veríme, že obohatíme platformu Google o kvalitný obsah,“ povedal Samuel Schlarmann, digital media director spoločnosti SITA. „Vážime si naše partnerstvo so spoločnosťou Google na projekte výber Správ Google, vďaka ktorému sa náš prémiový obsah dostane medzi ešte väčšie publikum,“ povedal Peter Mačinga, Chief Digital Officer vydavateľstva Petit Press.

"Google News Showcase je novým spôsobom, ako sa dostanú naše rozhovory, investigatíva či analýzy k čitateľom, a vďaka službe Extended Access si prístup k platenému obsahu budú môcť vyskúšať aj úplne noví čitatelia,“ povedal Lukáš Fila, CEO spoločnosti N Press.