EÚ sa dohodla na pravidlách regulácie obsahu na sociálnych sieťach

EÚ sa dohodla na pravidlách regulácie obsahu na sociálnych sieťach Ilustr. foto: Reprofoto EP

Vyjednávači za Európsky parlament a členské krajiny EÚ sa dohodli na nových pravidlách regulácie obsahu na internete. Veľké technologické firmy, ako je Meta či Google, tak budú musieť účinnejšie kontrolovať obsah na svojich platformách a pokiaľ bude v rozpore so zákonom, tak ho bezodkladne odstraňovať. Pokiaľ to nebudú robiť dostatočne razantne, budú im hroziť pokuty rádovo až miliardy dolárov. Hlavne nenávistné prejavy by tak mali byť odstraňované rýchlejšie.

Dohodu, ktorá je označovaná za prelomovú, musí Európsky parlament a štáty EÚ ešte oficiálne schváliť. To sa ale považuje za formalitu.

Takzvaný akt o digitálnych službách (DSA) je druhým bodom stratégie európskej komisárky pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovej, ktorej cieľom je obmedziť silu technologických gigantov. Dohoda bola uzavretá po viac ako 16 hodinách rokovaní.

"Máme dohodu o DSA: akt o digitálnych službách zaistí, aby to, čo je nelegálne off-line, bolo vnímané a riešené aj ako nelegálne on-line - nie ako slogan, ako realita," napísala Vestagerová na twitteri.

Podpredsedníčka Európskeho parlamentu Dita Charanzová víta dohodu o nových pravidlách pre internetový obsah. Internet bude podľa nej bezpečnejším miestom, a to aj vďaka návrhu na dodatočné opatrenie, ktorý má okrem iného zabrániť reklamám cieleným na deti. Ide podľa nej o najväčší legislatívny zásah do internetového prostredia po 20 rokoch, pričom nariadenia sprísňujú požiadavky najmä pre internetových gigantov, ale nemajú zbytočne zaťažovať menšie firmy v on-line prostredí.

"Som rada, že bol prijatý môj návrh na dodatočné opatrenia na väčšiu ochranu detí," uviedla Charanzová vo vyjadrení zaslanom ČTK.

Podľa DSA hrozí prevádzkovateľom platforiem za porušenie pravidiel pokuta až šesť percent z ich celosvetového obratu. Napríklad pre spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálnu sieť Facebook, by porušenie pravidiel mohlo znamenať pokutu okolo siedmich miliárd dolárov, ak by sa vychádzalo z jej obratu za minulý rok. Pri opakovanom porušení by mohlo byť prevádzkovateľom zakázané podnikať v EÚ.

Cieľom DSA je okrem iného zabezpečiť, aby bol z internetu rýchlejšie odstraňovaný nezákonný obsah, ako sú nenávistné prejavy, aby sa menej zdieľali škodlivé dezinformácie a vojnová propaganda a aby sa na internetových trhoviskách menej predávali falšované výrobky.

DSA je súčasťou rozsiahleho digitálneho balíčka, ktorý Európska komisia (EK) navrhla v decembri 2020. Druhou časťou je akt o digitálnych trhoch (DMA), u ktorého bola dohoda uzavretá koncom marca. Cieľom DMA je pomocou prísnejších pravidiel najmä obmedziť trhovú silu technologických gigantov, ako je Google a Facebook, respektíve teraz Meta.

Ako sa EÚ podarí nové pravidlá uviesť do praxe, zatiaľ nie je podľa spravodajského webu stanice CNBC úplne jasné. Kritici tvrdia, že zavedenie takýchto opatrení vytvorí technickú záťaž a vyvolá otázky ohľadom toho, čo je a čo nie je prijateľné v on-line prostredí.