Microsoft Teams už vie prepisovať aj z hovorenej slovenčiny

Microsoft Teams už vie prepisovať aj z hovorenej slovenčiny Foto: Microsoft

Spoločnosť Microsoft v posledných dňoch predstavila niekoľko nových funkcií aplikácie Microsoft Teams, ktorú používajú firmy, školy a bežní používatelia ako nástroj na spoluprácu a komunikáciu.

 

Microsoft Teams po novom podporuje prepis jazyka v slovenčine, ktorý predtým chýbal. Umožňuje napríklad vytvárať automatické zápisnice priamo z online schôdzí. Druhou novinkou je funkcia živých titulkov v slovenskom jazyku. Ide o automatické vytváranie titulkov v reálnom čase na základe hovoreného slova účastníkov stretnutia, ktoré sprístupňuje komunikáciu nepočujúcim a môže pomôcť zachytiť všetky detaily reči alebo dokonca zabezpečiť sledovanie schôdze s vypnutým zvukom.

"Podľa globálnych výsledkov prieskumu Microsoft Work Trend Index 2022 vieme, že 53% zamestnancov uprednostňuje pohodu a zdravie pred prácou. S tým úzko súvisí možnosť agilne sa rozhodnúť, či sa konkrétneho stretnutia zúčastníte osobne alebo si vyberiete jeho online variant. A aj keď nemôžete byť na stretnutí, vďaka funkcii prepisu reči môžete ľahko skontrolovať, ktorý z diskutovaných bodov sa vás týkal. Túto funkciu určite ocenia napríklad novinári, ktorí už nebudú musieť prepisovať rozhovory," vysvetľuje Petr Váša, manažér divízie Microsoft 365, Microsoft Česká republika a Slovensko.

Pre tých, ktorí pracujú v širších tímoch v rôznych častiach sveta, teraz prichádza možnosť zobraziť časové pásmo a aktuálny čas pre každého jednotlivca na základe časového pásma, z ktorého pracujú.

Vylepšené boli aj režimy pre prezentujúcich na schôdzach cez Microsoft Teams. Prezentujúci sa teraz môžu rozhodnúť, ako ich uvidia ostatní účastníci schôdze. V režimoch Standout (zdieľaný obsah na pozadí), Side by side (vedľa seba) a Reporter (reportér) si jednoducho vyberú, či je ich obrázok vľavo alebo vpravo, a môžu upraviť jeho veľkosť. 

Kde nájsť nové funkcie?

Prepis: Po začatí schôdze v Teams kliknite na ikonu "Viac" na paneli úloh (označenú tromi bodkami) a stlačte tlačidlo "Spustiť prepis". Po začatí prepisu musíte zvoliť jazyk. Vyberte slovenčinu a na pravej table začnete vidieť prepis stretnutia, ktorý po jeho dokončení nájdete uložený v sekcii Chat tohto stretnutia (podobne ako pri nahrávaní schôdze) a môžete si ho tam tiež stiahnuť. Prepis môžete vypnúť aj počas schôdze podľa rovnakých krokov.

Živé titulky: Vyberte ikonu "Viac" na paneli úloh (označené tromi bodkami) a stlačte tlačidlo "Zapnúť živé titulky". Kliknutím na tri bodky na table Živé titulky, ktoré sa zobrazili v dolnej časti obrazovky, vyberte jazyk. Vyberte položku Slovenčina. Na obrazovke uvidíte titulky vo vami zvolenom jazyku. Titulky môžete vypnúť aj podľa rovnakých krokov.