Slnko, kvalitná hudba, no hlavne ľudia. Aký bol 10. ročník festivalu Atmosféra?

Slnko, kvalitná hudba, no hlavne ľudia. Aký bol 10. ročník festivalu Atmosféra? Foto: Atmosféra/Martina Mlčúchová

Lúka v očarujúcom prostredí viníc neďaleko Hontianskych Nemiec patrila tento víkend vzájomnej harmónii hudby a návštevníkov z celého Slovenska, ktorí sa na nej zišli s jedným cieľom - osláviť desať rokov festivalu Atmosféra.

Atmosféra sa po troch rokoch vrátila do štandardnej kapacity a na atmosférickej lúke privítala 3000 návštevníkov. Tí si mohli vychutnať festival tak, ako v roku 2019 - no s výrazne posilneným programom a s kvalitnejšími službami. 

Festival má svojich fanúšikov po celom Slovensku a tento rok sa ho organizátorom podarilo opäť vypredať. „Tešíme sa, že deň pred festivalom sme dopredali posledné vstupenky, čo nám vyslalo krásny signál - že aj v súčasnej situácii máme silnú základňu fanúšikov,” povedala PR manažérka festivalu, Eva Fačková.
 
„Toto bol pre mňa osobne najsilnejší ročník. Nielen preto, že bol jubilejný. Silne vnímam to, že práve ľudia vytvorili esenciu celej Atmosféry; že si našla cestu sama k sebe a dozrela. Lomcuje mnou veľa pocitov, najsilnejším je pocit vďaky, za to, že sme mohli a že sa to celé podarilo,” dopĺňa Gretka Pavlovová. 

Nezabudnuteľné momenty 10. Atmosféry

Tohtoročná Atmosféra so sebou priniesla viacero zásadných a silných okamihov. Festival oficiálne otvorila poetka Mila Haugová. Po minuloročnej návšteve napísala pre festival báseň s názvom Atmosféra: Simultánne, ktorú prečítala priamo na hlavnom pódiu. Diváci si najviac vychutnali koncerty Jany Kirschner, Zlokotu, Veca & Škrupa s kapelou, či Roberta Pospiša s Martinom Sillayom. Z objavov najviac zarezonovali koncerty skupín DIS IS MARKĒTA a Nina Rosa, ako aj vystúpenie Timei, Milana André Boronella, či spojenie Václava Havelku so zborom Elpida. 

 Foto: Atmosféra/Martina Mlčúchová
Nezastupiteľné miesto v programe mala aj piatková spomienka na Mekyho Žbirku, počas ktorej odzneli notoricky známe, ale aj menej populárne skladby osobnosti slovenskej popmusic. Predstavili sa počas nej napríklad Nina Kohout, Timea, Para, či Kubo Ursíny. 
 
Odvtedy sa na dvoch pódiách striedali interpreti a interpretky z troch krajín, a na ďalších stanovištiach prebiehali diskusie, literárny, či pohybový program. Gretka Pavlovová vníma niekoľko osobných výnimočných momentov: „Teším sa, že Mila Haugová napísala pre Atmosféru báseň a ňou sme ju aj otvorili. Silným hudobným zážitkom bol koncert českého hudobného zoskupenia Zvíře jménem Podzim a asi najsilnejším bolo uzavretie festivalu koncertom Martina Geišberga. Okrem toho som sa veľmi tešila z koncertu Václava Havelku spolu so zborom Elpida a z výnimočného koncertu Jany Kirschner, počas ktorého spievala detské Pesničky pre Jonatána.”

Vízie do 11. ročníka

Po pozitívnej spätnej väzbe organizátori už teraz premýšľajú nad vylepšením budúceho ročníka. Gretka Pavlovová má v hlave veľmi veľa nápadov a uvažuje nad tým, koho z interpretov osloví. Zároveň si uvedomila, čo Atmosfére najviac pristane - schopnosť zažívať veci hlboko a intenzívne. Veľmi oceňuje, že aj samotní účinkujúci už počas festivalu prichádzali so špecifickými nápadmi na budúci rok. „Verím, že to bude aspoň tak dobré ako tento rok,” uzatvára. 
 
Atmosféra 2023 sa bude konať prvý augustový víkend - 4. až 6. augusta 2023. Vstupenky sú už teraz v predaji.