Instagram bude mať nové bezpečnostné funkcie pre rodičov a tínedžerov

Instagram bude mať nové bezpečnostné funkcie pre rodičov a tínedžerov Zdroj: Meta

Rodičia a ich potomkovia na Slovensku sa do konca roka na Instagrame a vo všetkých Meta Quest headsetoch dočkajú nových funkcií, ktoré pre nich majú pomôcť vytvoriť bezpečnejšie prostredie.

Bezpečnostné opatrenia už niekoľko mesiacov fungujú v USA a teraz postupne dochádza k ich zavádzaniu aj v Európe.

Rodičia budú mať možnosť získať dohľad nad instagramovým účtom svojho dieťaťa. Stane sa tak potom, čo pozvánku na takýto dohľad zašle rodič svojmu dieťaťu alebo naopak. Rodič tak napríklad získa prehľad o tom, koho tínedžer sleduje, koľko času trávi na sociálnych sieťach alebo bude mať možnosť stanoviť prestávky a denný limit používania Instagramu.

Spolu so spomínanými funkciami spoločnosť Meta otvára tzv. Rodinné centrum. Ide o vzdelávaciu stránku, ktorá rodičom pomôže lepšie sa orientovať v online svete a súčasne poskytne rady, ako správne so svojimi deťmi hovoriť o online témach.

Meta testuje na Instagrame aj novú funkciu „nudge”. Ak sa dospievajúci používateľ venuje v online priestore stále rovnakej téme, táto funkcia bude zasielať upozornenia s podnetmi na inú tému. Dôjde tiež k rozšíreniu funkcie „Pripomenutie prestávok”, ktorá už dnes užívateľov upozorňuje na nadmerný čas strávený na sociálnych sieťach. Tieto upozornenia budú mať podobu Reels, ktorých autormi budú mladí tvorcovia.

Novinky budú od septembra dostupné vo Veľkej Británii, Francúzsku a Nemecku. Počas jesene ju budú môcť využiť rodičia aj tínedžeri vo zvyšku Európy.