Putin vyznamenal vojnového blogera a šíriteľa dezinformácií

Putin vyznamenal vojnového blogera a  šíriteľa dezinformácií Reprofoto War Gonzo

Ruský prezident Vladimír Putin udelil vysoké štátne vyznamenanie jednému z vojnových spravodajcov Semjonovi Pegovovi. Ten je súčasne zakladateľom kontroverzného vojnového blogu WarGonzo, ktorý podporuje vojnu Ruska proti Ukrajine a ktorý sledujú státisíce Rusov. Žurnalistu minulý mesiac zranili črepiny protipechotnej míny na východe Ukrajiny. Kritici vyčítajú Pegovovi šírenie dezinformácií.

Pegov dostal štátne vyznamenanie "za hrdinstvo, odvahu a obetavosť pri plnení profesijných povinností," uviedol Kremeľ. Príslušný výnos podpísal prezident Putin, dodal internetový denník Gazeta.ru.

Kritici spájajú blog WarGonzo s ruskými tajnými službami a so šírením dezinformácií. Pegov napríklad ešte pred februárovou inváziou tvrdil, že Kyjev vyzbrojuje domobranu, aby ju poslal do Donbasu vraždiť civilistov. Po dobytí Mariupolu tvrdil, že Rusi odhalili tajné laboratórium, v ktorom Ukrajinci vraj vyrábali biologické zbrane. Kvôli dezinformáciám bol kanál WarGonzo vyradený zo serveru YouTube.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tento týždeň upozornil na rastúci vplyv spoločenstva ruských vojenských blogerov a vojnových spravodajcov, ktoré podporuje aj Kremeľ, nehľadiac na ich čoraz kritickejšie komentáre ohľadom ruského počínania na Ukrajine. Ruský prezident Vladimír Putin týchto blogerov doteraz bránil pred útokmi ministerstva obrany a chránil ich, hoci v Rusku všeobecne zosilneli represie a cenzúra, a dovolil im vyjadrovať vlastné názory na vojnu. Možno preto, že sám Kremeľ neuspel so snahami presadiť sa na sociálnych sieťach.