Kremeľ označil obvinenie ruských síl z páchania zločinov pri Izjume za lož

Kremeľ dnes označil obvinenie, že ruské invázne jednotky spáchali vojnové zločiny na území ukrajinskej Charkovskej oblasti, za lož. Približne 450 tiel - z ktorých väčšina boli podľa ukrajinských úradov civilisti - bolo nájdených v hroboch blízko východoukrajinského Izjumu po tom, čo ukrajinskí obrancovia vytlačili z oblasti ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň uviedol, že vyšetrovatelia na mieste našli dôkazy mučenia, vrátane tiel so zviazanými rukami, a obvinil ruské jednotky zo spáchania vojnových zločinov.

"Je to rovnaký scenár ako v Buči. Je to lož a ​​my samozrejme budeme v tomto príbehu hájiť pravdu," vyhlásil hovorca hovorkyne ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorý tak podľa Reuters reagoval na otázku ohľadom Zelenského vyjadrenia.

Kremeľský hovorca pritom spomenul mesto Buča v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruské invázne jednotky stiahli na prelome marca a apríla a vzápätí odtiaľ začali prichádzať správy o masakre civilistov ruskými vojakmi počas okupácie a tiež o nálezoch masových hrobov. Svet po oslobodení Buče šokovali snímky mŕtvych ľudí ležiacich na uliciach.

Moskva aj vtedy zodpovednosť poprela. Peskov vtedy podľa agentúry Interfax vyhlásil, že Kremeľ neverí videozáznamom, na ktorých je vidieť zabitie, pričom Rusko zábery označilo za podvrhy. Moskva pravidelne popiera, že by sa vo svojej vojenskej agresii voči susednej krajine dopúšťala zverstiev alebo úmyselne útočila na civilistov.

Reuters medzitým napísal, že obyvatelia Izjumu pátrajú po príbuzných v provizórnom lesnom cintoríne, kde minulý týždeň začala exhumácia tiel. Väčšina tiel patrí civilistom a väčšina z tých zatiaľ exhumovaných nesie stopy mučenia, uviedol už predtým gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Starosta mesta Valerij Marčenko v nedeľu uviedol, že exhumácia bude pokračovať najskôr ďalšie dva týždne. Do mesta, ktoré ukrajinské sily oslobodili od ruských okupačných jednotiek nedávno, plánuje vyslať misiu OSN.

Zelenskyj cez víkend vyhlásil, že v oslobodenej časti Charkovskej oblasti sa po odchode ruských jednotiek našli v rôznych mestách a obciach aj mučiarne, pričom týranie ľudí bolo podľa neho na okupovanom území rozšírenou praxou.