Kriminalisti rozbili hackerskú sieť, ktorá stála za 1500 útokmi na firmy

Kriminalisti rozbili hackerskú sieť, ktorá stála za 1500 útokmi na firmy Ilustr. foto: Eset

Nemeckí a americkí kriminalisti rozbili hackerskú sieť Hive, ktorá za posledný rok a pol stála za viac ako 1500 ťažkými kybernetickými útokmi na firmy a zariadenia po celom svete. Na výkupnom si potom podľa nemeckej verejnoprávnej televízie ARD získala okolo 130 miliónov dolárov. Celkové škody ale podľa vyšetrovateľov dosahujú miliardy dolárov.

 Hackerská skupina bola aktívna od polovice roku 2021 a podľa agentúry AP sa zameriavala na širokú škálu firiem a inštitúcií, najmä tých, ktoré sú činné v odboroch kritickej infraštruktúry a zdravotníctva. Hackeri pri útokoch šifrovali dáta napadnutých spoločností, a potom požadovali peniaze za ich opätovné sprístupnenie. Navyše sa vyhrážali zverejnením citlivých údajov.

Ako príklad jedného z trestných činov skupiny dnes podľa agentúry DPA americký minister spravodlivosti Merrick Garland spomenul útok na americkú nemocnicu, kvôli ktorému potom nemohla prijímať nových pacientov a navyše stratila prístup k elektronickým dátam o tých existujúcich.

Okolo 70 napadnutých spoločností bolo z Nemecka. A práve vďaka jednému z útokov v tejto krajine bolo možné dostať sa hackerom na stopu. Policajti nakoniec dokázali zablokovať stránku skupiny na darknete, teda ťažko prístupné, anonymné časti internetu a zabaviť viacero serverov patriacich hackerom. Dostali sa aj k informáciám o hackeroch.