Pozor na podvodné e-shopy: 6 tipov, ako nakupovať na internete bezpečne

Pozor na podvodné e-shopy: 6 tipov, ako nakupovať na internete bezpečne Ilustr. foto: Orange

Vysoké zľavy po sviatkoch lákajú čoraz viac ľudí nakupovať online. S pribúdajúcim množstvom kvalitných online obchodov s vynikajúcim servisom rastie aj počet podvodných e-shopov, ktoré denne striehnu na našu nepozornosť. Ako spoznať podvodné e-shopy a ako môžete svoje ratolesti naučiť nakupovať na internete bezpečne?

 

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Hoci zlodeji na internete sú čoraz sofistikovanejší, existuje niekoľko typických znakov, ktoré napovedajú, že nejde o reálny e-shop, ktorý má za cieľ naplniť potreby zákazníka, iba ho pripraviť o peniaze.

Znaky, ako spoznáte podvodné eshopy:

Príliš dobré na to, aby to bola pravda - podvodné e-shopy preto často lákajú zákazníkov neuveriteľnými zľavami. Tým si získajú ich pozornosť. Ak vaši tínedžeri začínajú s nakupovaním, upozorníte ich, že ak sa ponuka zdá byť príliš dobrá na to, aby mohla byť pravdivá, pravdepodobne pôjde o podvod. Nech veria svojej intuícii a sú opatrní. Skôr ako sa rozhodnú platiť, nech dvakrát skontrolujú ceny voči renomovaným obchodníkom s rovnakým alebo podobným tovarom.

Kúpte to ihneď - podvodné e-shopy pri obrovských zľavách často využívajú psychologický manipulačný prvok - odpočítavanie času, ako dlho je výhodná ponuka platná. Máte napr. 2 hodiny, aby ste kúpu ihneď zrealizovali, inak si tovar budete musieť kúpiť v plnej cene.

Náhodný názov domény - ak narazíte na obchod, ktorého názov domény nemá nič spoločné s ponúkanými produktmi, prípadne má v názve náhodné písmená, mali by ste spozornieť. Kyberpodvodníci tieto domény generujú automaticky a len duplikujú obsah webov s malými zmenami. Napríklad falošná doména ponúkajúca luxusné jedálenské stoly môže vyzerať ako nechty.xyz.

Nezabezpečené webové stránky - pred uskutočnením online nákupu skontrolujte v adrese stránky „https://“. „S“ označuje zabezpečené pripojenie, ktoré zaisťuje, že osobné a finančné informácie, ktoré budú na e-shope zadávať, sú šifrované. Vyhnite sa zadávaniu citlivých údajov na nezabezpečených webových stránkach.

Aktualizujte softvér a antivírusové programy - pravidelné aktualizácie pomáhajú chrániť vaše zariadenia pred potenciálnymi nedostatkami zabezpečenia. Napríklad Online ochrana od Orangeu nedovolí svojím používateľom otvoriť škodlivé stránky a priamo ich blokuje.

Nekvalitný dizajn webových stránok - seriózne e-shopy investujú do profesionálneho dizajnu s cieľom zlepšiť používateľskú skúsenosť svojich zákazníkov. Upozorňujte svojich blízkych, aby si dávali pozor na zle navrhnuté webové stránky s nefunkčnými odkazmi, pravopisnými chybami a nedostatkom kontaktných informácií, pretože to by mohli byť varovné signály pre potenciálne podvody.

Žiadne kontaktné informácie alebo zákaznícka podpora - pokiaľ nakupujete, vždy musíte mať príležitosť obrátiť sa s problémom na niekoho z daného obchodu. Renomovaný internetový obchod poskytuje vždy jasné kontaktné informácie vrátane fyzickej adresy a detaily zákazníckej podpory. Kontaktný formulár nie je dôveryhodný kontakt na obchodníka.

Nerealistické obrázky produktov - podvodné e-shopy často používajú ukradnuté alebo zavádzajúce obrázky produktov. Naučte blízkych vykonať spätné vyhľadávanie obrázkov, aby si overili pravosť obrázkov.

Vyhľadajte si recenzie zákazníkov na platformách zameraných na recenzie. Na niektoré rizikové slovenské e-shopy upozorňuje napríklad Slovenská obchodná inšpekcia. Recenzie obchodov so zahraničnými doménami sú napríklad na platforme Trustpilot.com, ale upozornil na nich nedávno aj Eset.

Používajte dôveryhodné spôsoby platby - ako sú platby kreditnými kartami alebo renomované online platobné platformy. Ak často nakupujete online, dobrým riešením je vyčleniť si v rodine jednu platobnú kartu, ktorú budete používať iba na tento účel a budete mať na nej obmedzenú výšku finančných prostriedkov a limit na platenie.

Vyhnite sa verejným wi-fi sieťam - na online nakupovanie by deti nemali používať verejné wi-fi siete. Existuje riziko, že môžu nevedomky kyberútočníkom odhaliť svoje osobné údaje alebo údaje o kreditnej karte.