Na Tarabu podali trestné oznámenie za nenávistný status o Zuzane Fialovej (VIDEO)

Na Tarabu podali trestné oznámenie za nenávistný status o Zuzane Fialovej (VIDEO)

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala dnes ráno na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (SNS). Dôvodom je Tarabov príspevok na sociálnej sieti o herečke Zuzane Fialovej.

Taraba na svojom profile v sobotu kritizoval RTVS za to, že jej počas veľkonočných sviatkov poskytla priestor. Herečky sa, po online útokoch, mimo iných zastala prezidentka Zuzana Čaputová.

Odporúčame aj: Komentár Miroslavy Kernovej: Taraba pokračuje vo verejnom lynčovaní žien. Pri Zuzane Fialovej prerazil ďalšie dno

“Člen vlády sa na sociálnej sieti dopustil verbálneho útoku a ponižujúcim spôsobom sa vyjadroval o známej herečke. Nepochybne preto, že sa netají svojimi politickými názormi, ktoré sú opačné ako tie ministrove. Odsudzujeme vyjadrenia Tomáša Tarabu a aj spôsob, akým ich formuloval, a vyjadrujeme solidaritu so Zuzanou Fialovou. Člen vlády, ktorý získal mandát v demokratických voľbách, by nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. Nie je ministrom len svojich voličov a voličiek, ale všetkých občanov a občianky a podľa toho by sa mal správať,” povedal riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.
Taraba v sobotu na svojom Facebookovom profile napísal: “Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú "duchaplný príbeh" o Zuzane Fialovej. Táto arogancia k našej kultúre je presne to, o čom som hovoril, že RTVS pod vedením súčasného vedenia je bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality, ktorý si nezaslúži ani cent z daní ľudí. Poriešime čoskoro!”

“Správanie, ktoré Tomáš Taraba predviedol, je nehodné jeho funkcie. Mal by zvážiť zotrvanie vo Vláde. Navyše zavádza verejnosť a krivo obviňuje RTVS, ktorá v programovej skladbe počas veľkonočných sviatkov uviedla množstvo kresťanských programov, ako je zjavné z jej webstránky, a ľahké si je overiť. Ministrovi Tarabovi však zjavne ide o rozdúchavanie náboženských vášní a netolerancie, a preto sme sa rozhodli na neho podať trestné oznámenie. V úvahu spadajú viaceré možné skutkové podstaty, ktoré sme po porade s právnikmi a právničkami do podania na Generálnu prokuratúru uviedli,” dodal Weisenbacher.

Taraba v reakcii na trestné oznámenie zverejnil video, v ktorom zopakoval klamstvá zo statusu o tom, že RTVS sa na Veľkú noc venovala Fialovej namiesto kresťanskému sviatku. "Zuzana Čaputová mi prosím pekne venovala druhý status, že vraj sa mám ospravedlniť Zuzane Fialovej. Vy sa tak pekne ospravedlňujte za seba. Ja som na Zuzanu Fialovú nepovedal nič iné len to, že si myslím, že myslím, že RTVS počas veľkej noci by mala venvať väčší priestor kresťanským sviatkom, ako Zuzane Fialovej,” povedal Taraba a pokračoval v slovnom útoku na adresu prezidentky.