EK obvinila spoločnosť Meta kvôli ponuke bezplatných služieb výmenou za dáta

EK obvinila spoločnosť Meta kvôli ponuke bezplatných služieb výmenou za dáta Ilustr. foto: Meta

Európska komisia (EK) obvinila americkú internetovú spoločnosť Meta Platforms, že porušuje nové pravidlá, ktoré sa v Európskej únii vzťahujú na veľké internetové platformy. Firma prevádzkujúca siete Facebook či Instagram proti pravidlám núti používateľa poskytovať svoje súkromné ​​dáta výmenou za prístup k bezplatným službám, oznámila únijná exekutíva.

Podľa predbežného názoru Komisie táto binárna voľba núti používateľov, aby súhlasili so spájaním a integráciou svojich osobných údajov z rôznych online aktivít, a neposkytuje im menej personalizovanú, no napriek tomu rovnocennú verziu sociálnych sietí Meta.

Zaslaním predbežných zistení Komisia informuje spoločnosť Meta o svojom predbežnom stanovisku, že spoločnosť porušuje DMA, bez toho, aby to malo vplyv na výsledok vyšetrovania. Meta má teraz možnosť uplatniť si právo na obhajobu preskúmaním dokumentov vo vyšetrovacom spise Komisie a písomne odpovedať na jej predbežné zistenia. Komisia ukončí vyšetrovanie do 12 mesiacov od dátumu začiatku konania dňa 25. marca 2024.

Meta reagovala vyhlásením, že táto ponuka odráža odporúčania najvyššieho súdu Únie a že pravidlá EÚ neporušuje. Pokiaľ námietkam Bruselu nevyhovie, môže dostať veľmi vysokú pokutu, v krajnom prípade v ekvivalente až desať percent celosvetového ročného obratu. Ten vlani dosiahol takmer 135 miliárd dolárov. Maximálna pokuta by tak presiahla 13 miliárd USD.

Spomínané siete od vlaňajšej jesene ponúkajú v Európe užívateľom výber založený iba na dvoch možnostiach - buď budú mať platené služby, alebo dajú Mete prístup k svojim dátam, čo umožní financovať ponúkané služby z reklamných príjmov.

"Chceme dať občanom možnosť mať kontrolu nad svojimi vlastnými dátami a zvoliť menej personalizované reklamy," vyhlásila podpredsedníčka komisie zodpovedná za dodržiavanie trhových pravidiel Margrethe Vestagerová.

Meta Platforms podľa predbežného vyšetrovania komisia porušuje od marca platné nariadenie o digitálnych trhoch (DMA) tým, že užívateľov núti do výberu jednej z dvoch možností a neponúka ďalšie alternatívy. Nedovoľuje tiež ľuďom, aby sami rozhodli, ku ktorým údajom dajú firme prístup, uviedla komisia.