Meta zakázala ruským štátnym médiám vysielanie na Facebooku aj Instagrame

Meta zakázala ruským štátnym médiám vysielanie na Facebooku aj Instagrame Ilustr. reprofoto: RT

Majiteľ Facebooku americká spoločnosť Meta Platforms zakázala ruským štátnym médiám vysielanie na svojej platforme. Tvrdí, že tieto stanice používali klamlivú taktiku na vykonávanie tajných vplyvových operácií na internete. S odkazom na oznámenie Mety o tom informuje agentúra Reuters. Očakáva sa, že zákaz nadobudne platnosť v niekoľkých nasledujúcich dňoch.

"Po starostlivom zvážení sme rozšírili naše pokračujúce vymáhanie práva proti ruským štátnym médiám. Rossija segodňa (ruská mediálna skupina pôsobiaca na Západe pod skratkou RT) a ďalšie spriaznené subjekty majú teraz celosvetovo zakázaný prístup k našim aplikáciám kvôli zahraničnému zasahovaniu," uviedla Meta v písomnom vyhlásení. Pod Metu spadajú okrem Facebooku aj aplikácie Instagram, WhatsApp a Threads.

Ruské štátne médiá čelia podozreniu, že sa snažia ovplyvňovať politiku v západných krajinách. Zákaz podľa Reuters predstavuje výraznú eskaláciu prístupu najväčšej svetovej spoločnosti sociálnych médií voči nim. Predtým Meta podnikala niekoľko rokov obmedzenejšie kroky, ako je blokovanie reklamy a obmedzovanie dosahu ich príspevkov.

Meta nové opatrenie oznamuje po tom, čo Spojené štáty začiatkom tohto mesiaca vzniesli obvinenia z prania špinavých peňazí proti dvom zamestnancom RT. Podľa amerických úradníkov plánovali najať americkú spoločnosť na výrobu online obsahu s cieľom ovplyvniť voľby v roku 2024.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v piatok vyhlásil, že štáty by mali k aktivitám ruskej štátnej televízie RT pristupovať rovnako ako k tajným spravodajským operáciám. RT americký postup kritizovala a obvinila Spojené štáty, že sa jej snažia zabrániť vo fungovaní ako novinárskej organizácii.