Universal Music Group a Meta rozširujú dohodu, hudba bude novo aj na WhatsAppe

Universal Music Group a Meta rozširujú dohodu, hudba bude novo aj na WhatsAppe Foto: UMS

Najväčšie hudobné vydavateľstvo Universal Music Group (UMG) rozšírilo licenčnú dohodu s americkou firmou Meta Platforms, materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook. Dohoda umožňuje používať a zdieľať hudbu umelcov aj autorov UMG na globálnej sieti platforiem Meta a novo sprístupní túto hudbu aj na WhatsAppe, uviedla UMG. Tá zastupuje umelcov ako Taylor Swift, Elton John, Adele či Billie Eilish.

 

Obe spoločnosti pôvodne uzavreli licenčnú dohodu v roku 2017, na základe ktorej UMG poskytla licencie na svoje hudobné nahrávky a katalógy na platformách Facebooku, čo napríklad umožnilo používať piesne na pozadí videí. Dohoda otvorila cestu k novému zdroju príjmov pre toto odvetvie, pretože používateľské videá predtým negenerovali umelcom príjmy a boli závislé na náročných súdnych konaniach o odstránení nelicencovaného obsahu.

Nová dohoda má ďalej rozšíriť možnosti používania hudobných nahrávok v rámci ďalších platforiem skupiny Meta, okrem Facebooku a WhatsAppu aj Instagramu či Messengeru. Dohoda rieši aj otázku kompenzácií pre umelcov aj autorov piesní. Meta má podobné licenčné dohody aj s ďalšími vydavateľmi, ako je Warner Music Group a nezávislá agentúra Merlin.

Koncom júla UMG uviedla, že ukončila partnerstvo s Metou v oblasti streamovania prémiových hudobných videí, pretože tento produkt je u používateľov Facebooku menej obľúbený ako iné hudobné produkty. V máji UMG uzavrela novú licenčnú dohodu so spoločnosťou TikTok, vďaka ktorej sa vrátili skladby vydavateľstva na túto sociálnu sieť, uviedla agentúra Reuters.

Akcie UMG v júli za jeden deň stratili viac ako 23 percent. Dôvodom boli proti očakávaniu slabšie príjmy zo streamovania a predplatného za druhý štvrťrok, čo sklamalo investorov.