Päť IT firiem musí zaplatiť milióny. V tajnosti uzavreli kartelovú dohodu

Päť IT firiem musí zaplatiť milióny. V tajnosti uzavreli kartelovú dohodu Ilustračné foto

Protimonopolný úrad udelil pokutu v celkovej výške 4,28 miliónov eur piatim IT distribútorom za účasť na karteli.

 

 

Protimonopolný úrad SR vydal začiatkom júna rozhodnutie, ktorým uložil piatim podnikateľom pôsobiacim na trhu distribúcie IT technológií a doplnkového sortimentu na území Slovenskej republiky pokuty v celkovej výške 4,28 mil. EUR za to, že uzatvorili kartelovú dohodu.

Predmetom kartelu bola dohoda o zavedení manipulačného poplatku vo výške 1 EUR, ktorý mal byť účtovaný na každej faktúre vystavenej zákazníkom za dodanie tovaru, informuje PMÚ v tlačovej správe.

K uzatvoreniu kartelovej dohody došlo v priebehu februára 2013, pričom poplatok začal byť podnikateľmi účtovaný nasledujúci mesiac, postupne v priebehu jedného týždňa.

„Dokazovanie v tomto prípade preukázalo, že predmetom dohody bol aj termín zavedenia manipulačného poplatku, ktorý bol stanovený u každého podnikateľa na iný deň tak, aby nevzbudili podozrenie, že došlo k uzatvoreniu kartelu. Táto skutočnosť zároveň potvrdzuje, že podnikatelia si boli vedomí protiprávnosti svojho postupu, ktorý sa snažili zatajiť. Jeden z účastníkov konania neuplatnil dohodu v praxi a manipulačný poplatok neúčtoval, čo úrad v rozhodnutí vyhodnotil ako poľahčujúcu okolnosť, ktorá viedla v jeho prípade k zníženiu pokuty," píše PMU o dohode, ktorú uzavreli mimo SR a to na Sri Lanke.

V krátkom čase po zavedení poplatku úrad uskutočnil v priestoroch všetkých podnikateľov inšpekcie, po vykonaní ktorých väčšina účastníkov dohody prestala poplatok účtovať.

„V priebehu týchto inšpekcií úrad získal rozhodujúce dôkazy vo forme komunikácie vedenej medzi zástupcami jednotlivých podnikateľov, ako aj internú firemnú komunikáciu. Po vykonaní inšpekcií jeden z účastníkov konania podal žalobu na nezákonnosť inšpekcie. Najvyšší súd SR však túto žalobu v rozhodujúcej časti zamietol a potvrdil tak, že usvedčujúce dôkazy boli úradom získané zákonne."

Protimonopolný úrad konal na základe podnetu zo strany verejnosti, ktorý obsahoval presné informácie o možnej kartelovej dohode.

Rozhodnutie Protimonopolného úradu nie je právoplatné.

Nakoľko sa jedná o prvostupňové rozhodnutie, proti ktorému účastník konania môže podať rozklad, úrad neuvádza v tejto fáze ďalšie podrobnosti k predmetnému rozhodnutiu.