Google Art Projekt: Galérie a múzeá môžete navštíviť aj cez počítač

Google Art Projekt: Galérie a múzeá môžete navštíviť aj cez počítač

Google Art Projekt po celom svete umožňuje prostredníctvom internetu preskúmať unikátne maľby, sochy a ďalšie umelecké diela zo svojich zbierok a virtuálne navštíviť aj niektoré interiéry. Do projektu patria už aj zbierky zo Slovenska.

 


Google Art Projekt je súčasťou Kultúrneho inštitútu Google, sa po prvýkrát rozšíril o zbierky ôsmich slovenských múzeí a galérií vrátane Slovenskej národnej galérie, Slovenského národného múzea, Oravskej galérie v Dolnom Kubíne, Galérie umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch, Stredoslovenskej galérie, Východoslovenskej galérie Košice, Galérie mesta Bratislava a Záhorského múzea.

 

Slovenské múzeá a galérie sprístupnili spolu vyše 400 umeleckých diel od autorov ako sú výtvarníci Ľudovít Fulla, Martin Benka, Ladislav Mednyánszky, insitný sochár Štefan Siváň, či sochár Jozef Jankovič.

Dostupné sú aj virtuálne prehliadky vďaka Street View technológii ako aj 2 obrazy v super vysokom rozlíšení - „Zakvitnutý breh rozvodnenej rieky" maliara Ladislava Mednyánszkého a obraz „Archaické zrkadlo" od slovenského maliara, ilustrátora a grafika Mariána Čunderlíka.

Prvú slovenskú online výstavu na stránkach Kultúrneho inštitútu sprístupňuje Slovenské národné múzeum a umožňuje návštevníkom virtuálne si prezrieť klenoty Prírodovedného múzea z práve prebiehajúcej výstavy „120 rokov SNM".
Projekt je súčasťou programu „Google na Slovenskú nôtu", ktorého cieľom je zachovanie a šírenie slovenskej kultúry a umenia v celosvetovom meradle.

„Pre Google Art Projekt sme vybrali vysunuté pracovisko SNG kaštieľ Strážky v Spišskej Belej. Veľkou motiváciou bolo, že je to naozaj čarovné miesto - zmes romantiky, silného príbehu a dobrých obrazov. Google postavil svoj projekt tak, že presne tieto danosti Strážok komunikuje. Virtuálna prehliadka poskytne príjemný a zaujímavý priestorový zážitok a zároveň umožní návštevníkovi vidieť výber diel Ladislava Mednyánszkeho, ktorého tvorba je s kaštieľom úzko prepojená," hovorí Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie.

Vysoké rozlíšenie snímok v kombinácii s možnosťou ich priblíženia umožňuje zobraziť umelecké diela až do tých najmenších detailov, ktoré nie je možné pozorovať voľným okom.

„Spolupráca s viac ako 500 galériami, múzeami a ďalšími kultúrnymi inštitúciami nám umožnila sprístupniť rôzne zbierky od vyše 6 000 umelcov, ktoré sú dostupné online v tej najlepšej kvalite. Sme skutočne veľmi radi, že v rámci Kultúrneho inštitútu Google môžeme privítať prvých osem slovenských galérií a múzeí a zdieľať umelecké diela známych slovenských umelcov s celým svetom. Sme len na začiatku a aj naďalej budeme pokračovať v spolupráci so zapojenými partnermi a radi nadviažeme aj nové partnerstvá, aby sme mohli ukázať aj ďalšie skvosty z domácej tvorby," povedal Dennis Dizon, projektový manažér, Kultúrny inštitút Google.