Babiš zakladá na Slovensku Echo24

Babiš zakladá na Slovensku Echo24

 "Úspech u čitateľov sa kúpiť nedá," odkazuje Andrejovi Babišovi šéf českého Echo24.cz Dalibor Balšínek.

 

 

Web Echo24.cz vznikol zo vzdoru českých novinárov, ktorí odmietli pracovať v novinách, ktoré ovládol veľkopodnikateľ a politik slovenského pôvodu Andrej Babiš.

Babiš kúpil v roku 2013 cez svoju spoločnosť Agrofert vydavateľstvo Mafra. Bolo to v čase, keď v Česku kandidoval so svojou politickou stranou ANO do parlamentu. Veľmi skoro dal vedieť, ako vníma svoju investíciu do médií. Len pár dní na to, ako to oznámil, zatelefonoval redaktorovi Lidových novín a vyčítal mu, že nenapísal článok o jeho tlačovej besede.

Šéfredaktor Dalibor Balšínek a niektorí ďalší redaktori Lidových novín, ktorí po príchode Babiša z novín odišli, založili web Echo24.cz, s cieľom, že „budú protiváhou oligarchizovaným českým médiám."
Echo 24, ktoré začalo vychádzať v marci tohto roka a vychádza už aj v tlačenej verzii, Babiša nešetrí.

Babiš nakupoval médiá aj na Slovensku. Minulý rok cez Agrofert získal vydavateľstvo Ecopress, ktoré vydáva napríklad Hospodárske noviny. Krátko na to, ako začalo Echo24.cz vychádzať na webe, Babišov Ecopress si v apríli tohto roka zaregistroval doménu Echo24.sk. Aktuálne jeho vydavateľstvo Ecopress, ktorému dnes šéfuje Vladimír Mužík, chystá spustenie webu.

„V súvislosti s doménou echo24.sk, ktorú Ecopress zaregistroval pred vyše pol rokom, chystáme spustiť v roku 2015 študentský projekt nezávislej žurnalistiky. Prácu s budúcimi novinármi považujeme za dôležitú súčasť našej stratégie. Chceme im vytvoriť platformu na získavanie skúseností, ktoré by inak v akademickom prostredí len ťažko získali," povedal pre Omédiách.com riaditeľ pre marketing a PR Ecopressu Denis Schvarcz (známy aj ako Bohumil Stejskal).

Andrej Babiš a jeho ľudia pochopili, že celý koncept Echo24.cz, vrátane tlačeného a digitálneho Týždenníka Echo, je úspešný. A tiež by chceli taký úspech," reagoval na zámery Babiša na Slovensku so značkou Echo šéfredaktor Echo24.cz Balšínek. „No na rozdiel od Babišovych novín, ktoré sa trápia s neustálym a zväčšujúcim sa prepadom, Echo rastie. Úspešne sa nám podarilo spustiť týždenník Echo, ktotý má celkový predaj 10 tisíc kusov. Verím, že aj Andrej Babiš by chcel zažiť taký úspech na mediálnom poli. Úspech u čitateľov sa však kúpiť nedá," odkazuje Babišovi Balšínek.