Život je krátky. Tak si začni! odporúča zoznamka pre záletníkov. Hackeri ich odkryli

Život je krátky. Tak si začni! odporúča zoznamka pre záletníkov. Hackeri ich odkryli Reprofoto

Hackeri zverejnili na internete osobné údaje približne miliónov užívateľov medzinárodnej záletníckej siete, určenej pre tých, ktorý chcú zažiť mimomanželské dobrodružstvo. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na správu špecializovaného internetového magazínu Wired.

 

 

Počítačoví piráti z hackerského združenia The Impact Team v júli oznámili, že sa zmocnili osobných údajov viac ako 37 miliónov užívateľov medzinárodného zoznamovacieho servera Ashley Madison, ktorý sa pýši heslom "Život je krátky, tak si začni". Služba sa zameriava na ľudí, ktorí žijú v manželskom či partnerskom zväzku a chcú si tajne užiť. Hackeri sa už minulý mesiac vyhrážali, že ak stránka neukončí prevádzku, zverejnia okrem iného zábery nahých členov aj sexuálne fantázie, s ktorými sa ľudia hľadajúci mimomanželský vzťah zverili na sieti.


Stránku prevádzkuje kanadský server Ashley Madison.

Experti podľa agentúry Reuters považujú za pozoruhodné, že kým v mnohých predchádzajúcich kauzách boli hackeri pri svojich krádežiach vedení finančnými záujmami, teraz ide o záujmy "ideové". Útočníci sa sami označujú za "morálne sudcu aj katov" a svoje kroky motivujú snahou očistiť spoločnosť.

Teraz podľa serveru Wired svoju hrozbu splnili, čiastočne. Údaje umiestnili na takzvaný temný web, čo je systém internetových stránok prístupný len s pomocou špeciálneho browsera alebo cez dôverné, nezapamätateľné internetové adresy. Ashley Madison obsluhuje klientov zo 46 krajín, služba funguje od roku 2001.

Podľa agentúry Reuters môže akcia hackerov rozvrátiť manželské zväzky po celej zemeguli. Prezradenými užívateľom služby Ashley Madison môže hroziť vydieranie a v niektorých prípadoch by mohlo dôjsť aj k samovražde, aj keď ľudia v reálnom živote v skutočnosti nemali žiaden pomer.

The Impact Team údajne spočítal, že v zozname používateľov služby je 15.000 e-mailových adries z vládnych alebo vojenských inštitúcií. Britských vládnych úradníkov je napríklad podľa webu denníka The Daily Telegraph v zozname 150. Publikované informácie sú zatiaľ neoverené, nie je zrejmé, či prezradené údaje sú skutočne autentické.
Únik informácií vyšetruje americká FBI a kanadská polícia, pretože firma Avid Life Media, ktorá záletnícku službu prevádzkuje, je registrovaná v Kanade.