Mladíkovi, ktorý cez inzerát ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov, hrozí osemročné väzenie

 Mladíkovi, ktorý cez inzerát ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov, hrozí osemročné väzenie

Prípad rasisticky ladeného inzerátu má pokračovanie.

 

 

 

Polícia navrhla obžalovať 19-ročného mladíka z Čadce, ktorý ponúkal odmenu za zastrelenie utečencov a šíril videonahrávku proti migrantom. V prípade uznania viny mu hrozí až osemročné väzenie, informáciu priniesla agentúra ČTK.


Polícia mladíka podozrieva z toho, že v auguste zverejnil na internete spomínaný inzerát spolu s fotografiami početnej skupiny osôb tmavej pleti na nafukovacom člne, ako aj účelového zariadenia v Gabčíkove.

Ako na jeseň informoval web Aktuality.sk dotyčný v „pracovnej ponuke" na „vyčistenie ubytovne" v Gabčíkove ponúka odmenu 25 eur za zastrelenie jedného migranta.

Inzerát portál neskôr stiahol.

Redaktori Markízy ale aj Aktuality.sk ho vtedy kontaktovali. V telefonickom rozhovore tvrdil, najprv že ide o srandu a v zápätí, že v žiadnom prípade nejde o recesiu a že ho k zverejneniu viedol strach z moslimov ako aj iné inzeráty, ktoré si všimol na internete. Pre Aktuality.sk uviedol, že sa nimi však neinšpiroval, ale že nápad s „modrými devínskymi slúchadlami" je jeho, lebo nechce, aby jeho potenciálni „zamestnanci" prišli o sluch. „Zoberiem pár chlapcov, spíšem s nimi pracovnú zmluvu a pôjdeme tam urobiť poriadok," vyhlásil. Doplnil, že sa mu prihlásilo už viacero záujemcov.

„Na prvé počutie môže ísť o nabádanie voči rasovej a obdobnej neznášanlivosti voči konkrétnej skupine. Keď sa to šíri na internete, je to jednoznačne verejné," povedala pre web šéfka policajnej akadémie a odborníčka na trestné právo Lucie Kurilovská.