Twitter zaviedol jasnejšie pravidlá pre blokovanie účtov

Twitter zaviedol jasnejšie pravidlá pre blokovanie účtov Foto: Twitter

Americký Brookings Institute v marcovej správe uviedol, že Islamský štát v posledných štyroch mesiacoch minulého roka prevádzkoval na twitteri najmenej 46.000 účtov.

Sociálna sieť twitter konkretizovala pravidlá blokovania a rušenia účtov, ktorých používatelia propagujú násilie alebo vyhrážajú sa násilím určitým skupinám. Firma v utorkovom vyhlásení odpovedá na rastúce požiadavky politikov a ďalších, ktorí poukazujú na to, že islamskí extrémisti používajú twitter a ďalšie sociálne siete k svojej propagande a náboru nových členov.

"Vítame a povzbudzujeme rôznorodé názory, budeme ale ďalej zasahovať proti účtom, ktoré prekročia hranicu," uviedla na blogu twitteru predstaviteľka firmy Megan Cristinová.

Konkretizácia pravidiel rušenie účtov zahŕňa zákaz "podpory násilia, priamych útokov či hrozieb voči ostatným ľuďom na základe rasy, etnického pôvodu, národnosti, sexuálnej orientácie, pohlavia, pohlavnej identity, náboženskej príslušnosti, invalidity alebo choroby," uvádza firma. Nové pravidlá sa nezmieňujú o hnutí Islamský štát ani o žiadnej inej skupine. Twitter doteraz všeobecne zakazoval hrozby násilia alebo podporu násilie voči ostatným.

Spoluautor správy J. M. Berger k novým pravidlám agentúre Reuters povedal, že sú oveľa jasnejšie a povedú k tomu, že ostatní užívatelia budú dôraznejšie upozorňovať na ich porušovanie.

Analytici ale tiež upozorňujú na to, že skutočný dopad pravidiel ukáže až to, ako dôsledne ich bude firma vymáhať. K tomu twitter nič nové neoznámil.

Nové pravidlá tiež výslovne zakazujú vytváranie mnohopočetných účtov pre rovnaké využitie, ktorých cieľom je zabezpečiť sa pre prípad zrušenia jedného účtu. Podľa kritikov bolo pre extrémistov doteraz veľmi jednoduché vytvárať na twitteri nové účty, akonáhle firma ich doterajšie účty zablokovala.

Americkí zákonodarcovia tento mesiac navrhli zákon, ktorý by od prevádzkovateľov sociálnych médií vyžadoval, aby informovali federálne úrady o náznakoch "teroristických aktivít".