Prokurátor zažaloval Kotlebu za šeky s nacistickou symbolikou

Prokurátor zažaloval Kotlebu za šeky s nacistickou symbolikou Foto: ĽSNS

Kotleba zneužil chlapca na vozíčku na propagovanie neonacistického symbolu.


Poslanec a bývalý predseda banskobystrickej župy Marián Kotleba má problém. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na predsedu ĽSNS. Médiá informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Kotlebovi hrozí trest na šesř mesiacov až tri roky. Ak by Kotlebu odsúdili na nepodmienečný trest, prišiel by o poslanecký mandát.

Ako informuje Pravda, podstatou skutku je, že Kotleba v Banskej Bystrici v roku 2017 v priestoroch auly školy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov každý na sumu 1488 eur, čo je jeden z hlavných nacistických symbolov.

S fotkou sa potom strana chválila na webe aj facebooku, kde mala stovky zdielaní a pochválnych komentárov od kotlebových fanúšikov.

„Tým verejne použitím (neo)nacistickej, resp. extrémistickej symboliky čísiel prejavil sympatie k rasistickej a nacistickej ideológii, ktorá smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása rasovú, etnickú nenávisť,“ povedala Tökölyová.

Presne pred rokom 20. júla policajný vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru obvinil šéfa Ľudovej strany – Naše Slovensko Mariana Kotlebu za prečin prejav sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd podľa § 422 ods. 1 Trestného zákona.

Odovzdávanie šeku bolo súčasťou osláv 14. marca, keď ĽSNS oslavovala vznik vojnového slovenského štátu, ktorý vznikol pod kuratelou Adolfa Hitlera.

Viac: Kotleba zneužil chlapca na vozíčku na propagovanie neonacistického symbolu

Číslo 1488 patrí medzi symboly neonacistov. Číslo 14 začala používať americká neonacisticka scéna ako symbol 14 slov, ktoré "má správny predstaviteľ ich komunity" poznať, uznávať a riadiť sa nimi. Sú to tieto slová: "We must secure the existence of our people and future for a white children," čiže rasistická veta: "My musíme strážiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí." Vetu vymyslel neonacisticky terorista David Lane a stala sa rovnako ako iné čísla (napr. 88)
Číslo 1488 nie je náhoda, ĽSNS ho tam dala zámerne. Podpredseda strany pre propagáciu Milan Uhrík pre Markízu povedal, že preto, aby si šek všimli médiá.

Číslo 1488 použila aj pri viacerých iných príležitostiach.